≫ 

U najtežem trenutku za svet, pravoslavlje se ujedinilo u Beogradu: Koji je značaj priznanja makedonske crkve?

Pokazali smo u jednom od najvećih trenutaka na globalnoj sceni da radimo na tome da se ujedinjujemo

  • 9
HRAM LITURGIJA PORFIRIJE Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje, a patrijarh Porfirije je ocenio da je sada "zaceljena duboka i bolna rana raskola".

Arnaudov: Vraćanje MPC u kanonsko jedinstvo "win-win" situacija

Mitko Arnaudov sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekao je za Telegraf.rs da je vraćanje Makedonske pravoslavne crkve u kanonsko jedinstvo, odnosno poredak sa Srpskom pravoslavnom crkvom važna i održiva odluka koja, kako je rekao, predstavlja "win-win" situaciju za obe strane.

- Srpska pravoslavna crkva je zadovoljna odlukom, kao i Ohridska arhiepiskopija koja je dobila ono što već imala ranije, kako je to i navedeno u saopštenju SPC. Sada se vratila, kako bi to pravnici rekli, u "legalni pravoslavni svet". Do sada je Makedonska pravoslavna crkva bila potpisivana kao nekanonska, odnosno nepriznata - objasnio je Arnaudov.

Prema njegovom mišljenju, ova odluka SPC znači mnogo i za oba naroda, jer se pokazalo da nisu samo sporenja i problemi ono što povezuje dve države i region.

- Pokazali smo možda u jednom od najvećih trenutaka na globalnoj sceni da mi radimo na tome da se ujedinjujemo, sarađujemo, a smatram da je hrišćanstvo, odnosno pravoslavlje osnov svega toga - istakao je Arnaudov.

Mitko Arnaudov Foto: Privatna arhiva

Da li je ovo korak ka priznavanju autokefalnosti?

Na pitanje da prokomentariše kako se u Severnoj Makedoniji tumači ova oduka i da li je vide kao korak ka priznavanju autokefalnosti makedonske crkve, Arnaudov kaže da je u početku bilo različitih mišljenja, ali ističe da se odluka svakako tumači pozitivno jer se crkva vraća u pravoslavni svet crkava.

- Jedni su bili nezadovoljni jer su očekivali automatsko dobijanje autokefalnosti, drugi su prihvatili ovu odluku kao korak ka dobijanju konačne autokefalnosti. U svakom slučaju podeljena su mišljenja u Severnoj Makedoniji, ali rekao bih podeljena u pozitivnom kontekstu. Nikome još nije precizno jasno kako će se odvijati dalje situacija, da li će zaista Makedonska pravoslavna crkva u jednom trenutku dobiti potpunu autokefalnost, ali svakako i oni koji su rezervisani prema jednom takvom rešenju, i oni koji smatraju da je ovo rešenje dobro i održivo, odnosno da je korak ka autokefalnosti, veruju da je svakako pozitivna odluka jer je vratila Makedonsku pravoslavnu crkvu u pravoslavni svet crkava - protumačio je Arnaudov.

Liturgija pomirenja Hram Svetog Save Foto: Aleksandra Čolić

Posćenost liturgije pokazuje koliko je jedinstvo posle 55 godina važno za oba naroda

Upitan šta odluka znači u praksi za vernike, Arnaudov napominje da su ranije postojali određeni problemi da se, na primer, realizuje venčanje dvoje supružnika od kojih je jedan bio kršten u makedonskoj crkvi, drugi u srpskoj pravoslavnoj i da bi sada to trebalo da bude rešeno.

Arnaudov je primetio da je liturgija pomirenja, kako je nazvana, bila izuzetno propraćena u svim medijima i da je veliki broj građana to podelio i na društvenim mrežama.

- Veliko interesovanje pokazuje da se i makedonski i sprski narod drže postulata pravoslavlja, da im znači jedinstvo koje je postignuto nakon 55 godina. Posećenost liturgije svedoči o tome koliko je ovo rešenje bitno za građane obe države - rekao je Arnaudov.

Video: Počela liturgija pomirenja, posle 55 godina zajedno SPC i MPC

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Македонец

    19. maj 2022 | 15:00

    Македонци и Срби - Браћа заувек! Македонци и Срби - Браќа засекогаш!

  • Др Живаго

    19. maj 2022 | 16:29

    Да се нису мешали злотвор србски Броз и његова камарила, до свега овога не би ни дошло... Богу хвала, никад није касно...

  • Mrki

    19. maj 2022 | 15:35

    Kako sve može biti jednostavno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA