≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić: Nedvosmisleno idemo ka EU, Unija najznačajniji partner Srbije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predsednik Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta

  • 22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Mišel je ranije danas obišao kompanije u Naučno-tehnološkom parku i poručio da je proces pristupanja Evropskoj uniji od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije. Naveo je i da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, ''znak poverenja''.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji rekao da je poseta Šarla Mišela od velikog značaja za našu budućnost.

- Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu - rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Mišelom razgovarao o evropskom putu Srbije.

- Ja sam istakao da je opredeljenje Srbije da bude na evropskom putu i da je naš cilj punopravno članstvo u EU - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 67 odsto ukupnih investicija dolazi iz EU i podsetio da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

- To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela - rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

Predsednik Evropskog saveta je ukazao da treba da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, da poboljšavamo situaciju u medijskoj sferi, rekao je Vučić i dodao da su govorili i o situaciji u regionu.

- Obećao sam mir i stabilnost i da mogu da računaju na Srbiju - rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o dijalogu beograda i Prištine, te da je poručio da je Srbija opredeljena za dijalog i da se nada da ćemo se približavati kompromisnom rešenju.

- Za mene je ideja Mišela i Makrona o geopolitičkoj uniji veoma važna i značajna i može da doprinese punopravnom članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana EU, verujemo da pod okriljem takve inicijative možemo dosta da postignemo - poručio je Vučić.

- Tek treba o detaljima da se govori, ja sam ukazao na naše potrebe, pre svega na ostvarenje četiri slobode protoka ljudi, robe, usluga, kapitala. Za nas su važne ''zelene linije'' za kamione, i verujem da možemo da postignemo važne i velike stvari pod okriljem te inicijative - rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o slobalnoj situaciji i problemima Srbije u snabdevanju energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči Mišela da će Srbija moći da računa na podršku EU.

- Razgovarali smo i o napadu Rusije na Ukrajinu, a Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanje da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i političkim stavovima. Želim da se zahvalim na svakoj vrsti podrške, lično njemu i EU, Srbiji koja nije samo u izgranđi puteva i pruga - rekao je Vučić.

Mišel je rekao da je njegova prva poruka puna posvećenost Srbije Evropskoj uniji.

- Želimo da promovišemo mir stbailnost i bezbednost. Rat protiv Ukrajine je uzdrmao ceo kontinet. Došlo je vreme da posle kovida moramo da oporavljamo privrede i štitimo jedni druge. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite građanima Srbije i da već počnemo sa integracijom. Razgovaraćemo o tome u junu u Briselu - rekao je Mišel.

Na pitanje o Evropskoj geopolitičkoj zajednici, Mišel je odgovorio da ima dve poruke:

- Mislim da bi to trebalo da bude zajednički prioritet i da razgovaramo sa 27 zemalja i liderima Zapadnog Balkana kako možemo da napredujemo - rekao je on i dodao da smatra da je važno da postoji politički format odmah - rekao je Mišel.

- U punoj meri podržavam da se ubrza proces pristupanja, da ga učinimo efikasnijim, ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinirale, u slučaju kovida na primer, energetici, bezbednosti, snabdevanja hranom, prilika da se redovno na najvišem razmenjuju gledišta - objasnio je on.

Vučić je rekao da je Evropska geopolitička zajednica važan korak napred i da ne vidim neke zavereničke ideje.

- Da svake godine imamo priliku da dva puta iznosimo svoje stavove je velika prilika da se borimo za svoju zemlju, a da ne govorim o konkretnim pitanjima koja nas muče - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1234

    19. maj 2022 | 23:33

    Vreme gde Srbija mnogo zavisi od EU,a i uniji je potrebna Srbija.

  • zac

    20. maj 2022 | 00:11

    Zelimo da budemo neutralni pa ako je tako onda necemo davati sankcije nikome,nama je dobro poznato sta su sankcije,gospodine Vucicu kazi slobodno bez ustrucavanja da smo mi dobro osetili bas od njih sta su sankcije i cepanje nase drzave.

  • Sasa91

    19. maj 2022 | 17:30

    Eu je ropstvo. Hocemo referendum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA