Upravni sud odbacio žalbu: Treće glasanje u Velikom Trnovcu, ne nazire se kraj izbornog procesa

Glasanje u Velikom Trnovcu odlaže konačne rezultate parlamentarnih izbora

  • 0
Predsedništvo, Stari dvor i Skupština Srbije, izbori Foto: Nikola Tomić

Upravni sud odbio je žalbu Koalicije Albanaca doline na rešenje o poništavanju parlamentarnih izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca.

To znači da se izbori u Velikom Trnovcu ponavljalju, a Republička izborna komisija sada ima zadatak da na sednici odluči kada će se ponovo izaći na birališta.

Prethodno glasanje održano je 28. aprila i najviše glasova je osvojila Koalicija Albanaca, što je bio razlog da Šaip Kamberi proglasi pobedu i najavi još jedan poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Međutim, SPS je potom uložila pritužbe i dostavila dokaze da je glasala osoba bez ličnih dokumenata, pa su rezultati poništeni.

Pošto konačni rezultati parlamentarnih izbora ne mogu biti proglašeni sve dok se izborni proces u Velikom Trnovcu ne završi, sačekaće se i na konstituisanje Skupštine Srbije, kao i na formiranje Vlade Srbije, jer posle održavanja izbora u Bujanovcu počinju da teku novi rokovi za žalbe.

Promenom izbornih zakona uvedena je trostepena zaštita biračkog prava - Opštinska izborna komisija, Republička izborna komisija, pa Upravni sud, i svako od njih ima rokove od 72 sata za odlučivanje.

Ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu takođe znači da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakletvu za novi petogodišnji mandat najverovatnije polagati pred starim sazivom Skupštine Srbije, kako je ranije najavljeno, 31. maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA