Picula piše preporuke za novu strategiju proširenja EU

Evropski parlament imenovao hravtskog poslanika da se bavi strategijom za proširenje Unije

  • 1
Evropski parlament Foto: Pixabay

Evropski parlament imenovao je hrvatskog poslanika Tonina Piculu izvestiocem za novu strategiju proširenja Evropske unije, objavljeno je iz njegove kancelarije.

Nakon odluke EP, njegov zadatak je da formuliše predlog nove strategije proširenja koju zatim treba da usvoji Evropski parlament i potom je uputi Evropskom savetu, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU-a za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, prenela je Hina.

- Predlog izveštaja koje su mi koleginice i kolege poverili jasno naglašava vrednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u bezbednost i blagostanje Evrope te da je ona već uveliko doprinela uspostavljanju mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom - rekao je Picula prilikom imenovanja.

Prema njegovim rečima, proširenje je najefikasniji instrument spoljne politike EU i jedna od najuspešnijih politika Unije.

- Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti da koristimo sve mogućnosti našeg članstva - istakao je Picula.

Govoreći o odnosima sa potencijalnim novim članovima, Picula ističe da je nužno da članice EU počnu da ispunjavaju svoje obveze prema kandidatima koji ispunjavaju uslove koji su pred njima postavljeni, da izbegavaju korišćenje nerešenih bilateralnih sporova za ucene i blokiranje procesa pristupanja kandidatima.

Picula u nacrtu izveštaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i doslednija merila uspešnosti, te da se poboljša merenje napretka i osigura stalna politička i tehnička podrška tokom celog procesa pristupanja.

Kada je reč o hrvatskom susedstvu, u predlogu izveštaja se traži da se priznaju postignuća zemalja Zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odlaganja.

Nužno je i da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što pre dobije status kandidata, kao i da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidata, zaključio je Picula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    27. jun 2022 | 09:54

    Koje Kosovo?, pa zato nikada i necemo u tu vasu eu jer su vasa bagra iz eu bombardovala Srbiju da bi uck siptarima teroristima dali deo teritorije Srbije da prave drzavu... Samo vi iz eu sto dalje od nas i bice bolje i nama i vama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA