≫ 

Vučić: Vidovdan je naša golgota i vaskrsnuće. Vekovima odgovaramo na isto pitanje, slavimo pobedu ili poraz

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsednik je poručio da već vekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja - da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu zrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor

  • 5

Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je Vidovdan i naša golgota, i vaskrsnuće, moralno i duhovno.

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsednik je poručio da već vekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja - da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu zrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor, prenosi Tanjug.

- Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se menjaju, međusobno se potiru, čine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna - rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

- Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvezda čiji sjaj pratimo… bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utpilii u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena - ukazao je predsednik.

Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje - i kult u koji verujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje.

- Uvek je, baš na Vidovan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena -poručio je Vučić, dodajucih da ga je vladika Nikolaj opisao rečima da je:

- Vidovdan naša narodna golgota, a u istro vreme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vere, poštenja i požrtvovanja, koja vredi više od galerij emermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo.

Vučić je poručio da su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrednosti, a ne “za malena carstvo”.

- Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vr

    28. jun 2022 | 19:37

    Na Vidovdan oplakujemo našu sudbinu,drugim stvarimo odvlačimo pažnju i stvaramo javno mnjenje.

  • Праведник

    28. jun 2022 | 20:42

    Био би ред да неко исправи комунистичку историју Српског народа из времена Косовске битке. Нити би ред змаја дозволио да буде преклан као пиле нити би ишао мечки на рупу. А и Мурат није био цар који из шатора води битке. Нити је ико ишта издао, већ је вођена тактички савршена битка од стране витезова и војске која није имала никакве врлине а о моралним вредностима да не говоримо. Иначе, ако је тај запад толико савршен био, што царица после битке изабра да буде Турски вазал уместо Аустроугарске подгузне муве. И живо ме интересује кога Аустроугари населише на границу са Турском да их брани, ратује и крвари? Ма кољемо се ми балканци одлично, а најбоље међусобно....

  • Мрав

    28. jun 2022 | 19:55

    Све ратове и ГОЛГОТЕ се десиле ЗА СТОЛОМ, У ткз ПРЕГОВОРИМА?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA