Brnabić i Abazović: "Era boljih političkih i ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom, okreće se novi list"

Abazović je rekao da očekuje da Srbija ima ambasadora u Podgorici, a Crna Gora u Beogradu

  • 0

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je poseta predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića Srbiji iznimno važna i izrazila nadu da će odnosi dve zemlje uspeti da se resetuju i da se, kako je rekla, uđe u eru dobrih odnosa.

- Nemamo bliže od Crne Gore i Srbije. Povezuju nas sve vrste odnosa, a nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo dosta teških pitanja. Mi ćemo biti otvoreni da rešavamo pitanja i da unapređujemo i političke i privredne odnose - rekla je Ana Brnabić.

Ukupna platni promet ide preko posredničkih stranih banaka, to povećava troškove poslovanja i line ih kompikovanijih. To mogu da reše centralne banke, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će zajedno sa ministrom finansija Sinišom Mali razgovarati sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković da se to reši.

- Hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje - bile su takođe teme razgovora rekla je Ana Brnabić.

Sastanak Ana Brnabic i Dritan Abazovic Foto: Nikola Anđić

Ona je zahvalila premijeru Crne Gore jer je prisustvovao inicijativi "Otvoreni Balkan" u Ohridu, ponudila mu da mu dostavi podatke o toj inicijativi i pozvala ga je da se priključi.

Robna razmena Srbije i Crne Gore iznosi 900 miliona evra, rekla je Brnabić i ocenila da će u 2022. godini iznositi preko milijardu evra.

Abazović je rekao da je tu da okrene novi list i da podigne odnose između dve zemlje na najviši nivo.

- Idemo u rešavanje platnih prometa između Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović, navodeći da su danas razgovarali o ekonomiji i da se koraci ka boljim odnosima već prave.

- Cilj je da autiput koji treba da otvorimo 13. jula dobije svoj nastavak ka Beogradu i ka Budimpešti - rekao je Abazović.

Kada je reč o nerešenim pitanjima, Abazović je istakao da je "zaista nastupio momenat" kada treba da se u obostranu korist reše, istučući da ne postoji pitanje koje je znalajnije od odnosa dve države.

Sastanak Ana Brnabic i Dritan Abazovic Foto: Nikola Anđić

- Moramo preuzeti odgovornost za relacije u regionu. Vlada Crne Gore će da ti ne mali doprinos da se ukupni odnosi u regionu relaksiraju i da ovaj region ne bude prepoznat kao problematičan region već kao region koji može da se dogovara i želi da ide napred i želi da da primat ekonomskim temama - rekao je Abazović.

Premijerka je rekla da će se uskoro rešiti pitanje ambasadora.

Abazović je na pitanje o Temeljnom ugovoru je rekao da je predloženi tekst u skladu sa zakonom.

- Ko god je rekao da smo požurili sa time, podsetiću da je ta tema otvorena 2012. godine. Ova vlada će rešiti to pitanje. Mi smo tu da vodimo evropsku i sekularnu državu. Ne želimo da ulazimo u nešto što nisu naše nadležnosti - rekao je Abazović.

Abazović je pozvao premijerku da poseti Crnu Goru.

Sastanak Ana Brnabic i Dritan Abazovic Foto: Nikola Anđić

Predsednik Vlade Crne Gore je istakao i da Srbija treba da ima ambasadora u Podgorici, odnosno Crna Gora u Beogradu, dodajući da su i o tome danas razgovarali u duhu dobre saradnje.

- To je važno i za ekonomske teme. Očekujemo da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu - rekao je Abazović.

Abazović je najavio da će se sutra videti sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Video: Abazović pozvao Vučića: Dobrodošli ste u bratsku Crnu Goru! Nema pitanja koje ne možemo rešiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA