≫ 

Porfirije: Postigli smo dogovor i saglasnost o Temeljnom ugovoru

To je izjavio poglavar SPC posle sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem

  • 9
ABAZOVIC PATRIJARH SASTANAK Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas posle, sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

- Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone - rekao je Porfirije.

Kaže da je se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

- I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi CG i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja - istakao je patrijarh.

On je istakao da će kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora to doprineti i normalizaciji odnosa između drržave CG i SPC.

Abazović: Kada sve bude gotovo potpis na ugovor u Crnoj Gori

Abazović je nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da je da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

- Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba pitanje Temeljnog ugovora će da bude rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crnoj Gori koja je sekularna - rekao je Abazović.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da sa njim razmeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogoriski premijer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    30. jun 2022 | 13:44

    Hoće li to biti još ove godine ?

  • Boža zemunac

    30. jun 2022 | 12:46

    U čemu se sastoji Temeljni ugovor ?

  • Srna

    30. jun 2022 | 16:36

    Molimo patrijarha sa zabrani Exzit,Prajd i Miraševu lažnu crkvu ...Budite kao patrijarh nas sveti VARNAVA ROSIĆ TAKVOG ŽELIMO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA