Stano: Kosovo ima pravo da ukine KM tablice, ali postepeno

On je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU

  • 9
Peter Stano

Printskrin: Youtube/EU Debates

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, o čemu je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo - navodi Stano.

On dodaje da je "važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena", te da se on "priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom".

- Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu, da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja - poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

- EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju - zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    1. jul 2022 | 09:42

    Kosovske tablice nemaju legitimitet u Srbiji,jer je Kosovo deo Srbije,i pri izlasku sa Kosova,skidaj tablice,ili menjaj prevoz??? Prc...sta sad???

  • Delija

    1. jul 2022 | 10:02

    Opet licemerje

  • Baja

    1. jul 2022 | 11:44

    Po rezoluciji 1244 Kosovo i Metohija je Srbija. To je jedino važeće. Ovo ostalo je sve mimo SB UN i mimo međunarodnog prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA