≫ 

Od danas Češka predsedava EU: Region nije među prioritetima, ambasador očekuje da Srbija otvori jedan klaster

Očekuje se da Srbija do kraja godine otvori barem jedan klaster, ali i da napreduje u usaglašavanju spoljne politike sa EU - rekao je ambasador

  • 0
gradovi sveta Foto: Pixabay

Češka Republika danas preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom (EU). Prioriteti će joj biti upravljanje izbegličkom krizom i posleratna obnova Ukrajine, energetska bezbednost, jačanje evropskih odbrambenih kapaciteta, otpornost evropske ekonomije i demokratskih institucija.

Pitanje proširenja na Zapadni Balkan nije se našlo među prioritetima češkog predsedvanja, ali nedavno je ambašador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta rekao da očekuje da Srbija do kraja godine otvori barem jedan klaster, ali i da napreduje u usaglašavanju spoljne politike sa EU.

On je novinarima u EU info centru rekao da je Češkoj jako bitno da Srbija otvori barem jedan klaster tokom predsedavanja te zemlje i izrazio nadu da će Francuska uspeti da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a ako se to ne desi, onda će, kaže, Češka nastaviti da radi kako bi se taj cilj ostvario.

Kuhta je rekao i da je uveren da za Srbiju nema drugog puta i da nema alternative, te da ceo region u EU vide kao deo te porodice.

Aleksandar Vučić, Tomaš Kuht Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom francuskog predsedavanja najavljeno je formiranje Evropske političke zajednice, a EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak.

To će biti novi format za panevropsku saradnju, u kome bi po prvi put za isti sto trebalo da sednu lideri zemalja članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, Zapadnog Balkana i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Srbija će, imajući u vidu dosadašnje izjave zvaničnika, tu naći svoje mesto.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je potrebno prihvatiti inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona o kreiranju nove političke zajednice, kao načina da se čuje glas regiona, ali i da region čuje stavove EU.

- Ova politička zajednica je važna i značajna stvar za nas, tako ćemo moći svi zajedno da rešimo određena pitanja, da rešimo ova teška pitanja za Severnu Makedoniju i Albaniju - rekao je Vučić u Briselu, na samitu EU - Zapadni Balkan, koji je bio razočaravajući za region.

U Pragu naglašavaju da u trenutnim turbulentnim vremenima za Evropu ostavljaju ”otvoren prostor” za nove teme, ali najavljuju plan po kome će se pojačano raditi na evropskoj saradnji i solidarnosti.

Grad Pariz Foto: Shutterstock

Rotirajuće predsedavanje Savetom EU Češka preuzima od Francuske i na kraju godine ga predaje Švedskoj, a te tri zemlje imaju zajednički program sa četiri prioritetne oblasti - zaštita građana i sloboda, izgradnja ekonomskih osnova, izgradnja klimatski neutralne, zelene i socijalne Evrope i promocija evropskih interesa i vrednosti u svetu.

Biće to drugo češko predsedavanje Savetom EU za 18 godina članstva te zemlje u Uniji, a odvijaće se pod sloganom "Evropa kao zadatak: preispitaj, obnovi, osnaži".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA