≫ 

Priština povlači jednostrane poteze i ugrožava razgovore: Šta će biti sa dijalogom u Briselu 19. jula?

Cilj Prištine je "međusobno priznanje" - ocenjuje urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić

  • 14
Miloš Garić

Printskrin: Prva tv

 

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučić i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija najavljena je za 19. jul, ali pitanje je da li će do razgovora doći imajući u vidu ponašanje Prištine.

Analitičari su saglasni da je Priština poslednjim jednostranim potezima vezanim za registarske tablice definitivno dovela u pitanje dijalog i ugrozila ga, ali istovremeno ukazuju da Srbija ne treba da bude ona strana koja odbija dijalog.

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić rekao je za Telegraf.rs da je potpuno jasno da  dijaloga u suštinskom smislu nema i da ga ne može biti dok god, kako je istakao, prištinska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem postupa na način da jednostranim potezima pokušava da sprovede svoju volju i nametne neke teme koje nisu prihvatljive.

- Potezi koje Kurti povlači i sa tablicama i sa ličnim dokumentima, kao i sa pokušajem da kriminalizuje Srbe na severu predstavljaju dodatni pritisak na srpsku stranu da prihvati međusobno priznanje - rekao je Garić.

Navodeći da se vrše pritisci na Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije, Garić ocenjuje da je sve to jedan plan koji se sprovodi preko Prištine, i to na način da se Srbi konstantno pritiskaju i dovode u poziciju da moraju da se brane, te sa razlogom, kako kaže, brinu za svoju bezbednost.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel

Foto: Tanjug/AP

 

- A Kurti se osilio jer vidi da mu izazivanje eskalacije sukoba sa Srbima prolazi jer na neki nači podrška sa zapada stiže. Čuli smo iz EU šta su izgovarali prethodnih dana, pojedine članice Kvinte daju direktno vetar u leđa Kurtijevim agresivnim ambicijama - primetio je Garić i dodao da premijer prištinskih institucija sve to koristi.

Podvlači da je sve to deo ambijenta koji, kako kaže, potpuno sprečava svaku mogućnost dijaloga u Briselu.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun takođe smatra da je dijalog ugrožen.

Po dinamici predviđenoj za juli trebalo bi da se održe dva sastanka - prvi 14. jula posvećen postizanju sprazuma o nestalim, a drugi 19. jula na najvišem nivou - razgovorima Kurtija i predsednika Vučića.

Prema Drecunu, potrebno je da Lajčak razgovara sa obe strane, da se vidi da li postoji mogućnost za nastavak razgovora i kada bi to moglo da se dogodi.

Milovan Drecun

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

- Stav Prištine prema pitanju nestalih nikako ne ohrabruje, uveli su termin 'prinudno nestali', a to bi značilo da je Srbija odgovorna za kidnapovanje i nestale, koji su taj status stekli zbog delovanja OVK - rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun ocenjuje da je reč o "podmetačini" da Srbija preuzme odgovornost za zločine OVK.

Saglasan je i Garić koji kaže da je Priština pokušala da zloupotrebi formulaciju "prinudno nestali".

- Jasno je šta je ideja Prištine, da se Srbija stavi u poziciju odgovornog za sve slučajeve nestalih otetih,  mučenih i ubijenih na KIM od strane OVK. Od tog razgovora očigledno neće biti ništa dok god Priština insistira na tome da bi skinula odgovornost sa OVK - ukazao je Garić.

I Drecun je govorio o "dvoličnom ponašanju" nekih zemalja, čime je, kako kaže, Priština ohrabrena da ne formira ZSO.

Naglašava da je dosta praznih priča, na koje Kurti kaže "hoćemo međusobno priznanje, a na šta međunarodna zajednica ne reaguje".

Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Na pitanje da li specijalni posrednik EU za dijalog Miroslav Lajčak može da promeni nešto do 19. jula, Garić podseća da je to bio plan i da će se tek videti da li će Lajčak insistirati na razgovoru.

- Srbija ne može i ne treba da bude ona strana koja će da odbije razgovore, ali je jasno da u ovakvom ambijentu i na ovaj način razgovori neće napraviti ništa. Pitanje je da li će biti organizovan dijalog jer bi bila sramota za EU da ponovo dođe do neuspeha iako čini sve da dovede dijalog u bezizlaznu situaciju - rekao je Garić i zaključio da je neverovatno da očekuju bilo šta pozitivno dok god se Kurtiju dozvoljava ovakvo ponašanje.

Video: Vučić uručio Terziću orden: Nadam se da ovaj orden nije poslednji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. jul 2022 | 14:04

    BRISEL I NATO OKUPATOR STVARAJU VELIKU ALBANIJU SILOM!!!

  • Vasa

    5. jul 2022 | 14:24

    Sve cemo dati samo da rata ne bude...

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:54

    O cemu se tu uopste pregovara o tome da nam uzmu gazivode, celu el instalaciju, rude, teritoriju Kosova itd?....Mi od tih pregovora nemamo nista jedino sto se svaki put sve vise odricemo legalnim putem naseg kosova i poklanjamo ga uck siptarima jednom za svagda a onda nikada vise necemo imati pravo da vratimo okupirano Kosovo jer smo ga poklonili sipcima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA