Petar Petković: Međunarodna zajednica da natera Prištinu da formira ZSO

Ukoliko Priština ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano može da bude kasno - poručio je Petković

  • 7
Aleksandar Vučić Vidovdan odlikovanja svečani prijem Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovo je danas pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

Kako je rekao, ukoliko ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano može da bude kasno i da odemo u "provaliju sa nesagledivim posledicama".

Petković je na pres konferenciji u Vladi Srbije podsetio da su prošla 3.364 dana kako ZSO nije formirana i dodao da je ZSO ta koja treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda na KiM s obzirom da tih prava danas nema.

Naveo je da svakog dana možemo da vidimo da se jednostranim potezima Prištine i Aljbina Kurtija ljudska prava srpskog naroda na KiM sužavaju i gaze - prava na glasanje, prava slobode kretanja...

- Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici jer se obraćamo pre svega njima, predstavnicima međunarodne zajednice odnosno najmoćnijim državama zapada zato što su oni ti koji mogu da formiraju ZSO, zato što jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi neko konačno naterao Prištinu da ispuni svoje obaveze - istakao je Petković.

Naveo je da najnovijim jednostanim potezima da se ukinu srpske lične karte i izvrši preregistracija srpskih registarskih tablica Kurti na sve načine želi da uvede srpski narod na severu KiM u rat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:04

    Nek nateraju siptare da vrate privremeno okupirano Kosovo prema UN rezoluciji 1244....

  • Nikolas

    5. jul 2022 | 17:33

    IMAJU PUNU ZAPADNU PODRSKU U STVARANJU VELIKE ALBANIJE BEZ SRBA !!!!!!!

  • darac

    5. jul 2022 | 19:04

    Vidim da Srbija cesto poteze taj pojam ZSO? E pa, dragi susjedi,ali za ozbiljno - da li je itko od vas vidio igdje u Briselskom ili bilo kojem drugom potpisanom sporazumu, koja su ovlaštenja te famozne ZSO? Igdje? Kako se bilo što moze formirati bez da se zna formacijska i instutuicionalna struktura iste te njezine nadleznosti i odgovornosti? Pa vama Pristina moze sutra reci imate ZSO - pravo da stavite negdje tu naljepnicu i da organizirate uzicko kolo jednom godisnje. Jer bi bili zadovoljni?Kako tocno Srbija vidi i zamislja ZSO? Molim odgovor ako itko zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA