Sledeće nedelje konstitutivna sednica: Skupština Srbije je konstituisana ako se potvrde mandati 2/3 poslanika

  • 0
Skupštinska sala i ispisan broj mandata Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će sledeće sedmice zakazati konstitutivnu sednicu parlamenta, koja će biti održana najkasnije krajem te nedelje, a Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA podseća da je Narodna skupština konstituisana ako se potvrde mandati 2/3 poslanika.

- Imajući u vidu da su ukupni rezultati izbora utvrđeni od strane RIK-a konstitutivna sednica Narodne skupštine će svakako biti održana u Ustavom predviđenom roku i Ustav propisuje da se na prvom sednici potvrđuju mandati poslanicima. Smatra se da je Narodna skupština konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika - rekao je Dimitrijević za Telegraf.rs.

On je podsetio da prvu sednicu zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva.

- Sve ovo je propisano Ustavom Srbije tako da su to radnje koje se moraju obaviti prilikom konstituisanja Narodne skupštine - istakao je Dimitrijević.

Pavle Dimitrijević Foto: Zoran Drekalović

Dimitrijević je rekao da je Poslovnikom Narodne skupštine predviđeno da tom sednicom predsedava najstariji pristuni poslanik i da se pored potvrđivanja mandata biraju i predsednik Narodne skupštine, potpredsednici i generalni sekretar.

- Što se tiče radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija kaže se u Poslovniku "po pravilu" što znači da može ali i ne mora - precizirao je Dimitrijević.

Kaže da svakako ostaje da se vidi koliko će trajati prva sednica imajući u vidu činjenicu da je za sve te radnje potrebno sprovesti i jedan politički dogovor.

Na pitanje da li istog dana kada se potvrde mandati moraju biti izabrani i predsednik i potpredsednici skupštine, Dimitrijević kaže da ne mora i da dužina sednice i njena dinamika zavisi od toga da li su određeni politički dogovori i konsultacije već završene ili tek treba da se sprovedu.

U budućem sazivu Skupštine Srbije mandate će dobiti  kandidati sa ukupno 12 izbornih lista, najviše poslanika pojedinačno imaće SNS 98, zatim SPS 22, a na trećem mestu je Stranka slobode i pravde sa 17 poslanika. Poslanice će činiti 38,4 odsto od ukupnog broja poslanika, prosečna starostposlanika je 47,1 godina, a najveći broj poslanika dolazi iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA