"Jaka poruka Španije za sve u Evropi - Pedro Sančez u poseti regionu, dolazi u Beograd, zaobilazi Prištinu"

Istorijska poseta - prva poseta jednog predsednika Vlade Španije Srbiji

  • 0
Zastava Srbije  Pedro Sančez Fotot: Pixabay, Tanjug/AP

Španski premijer Pedro Sančez boraviće u petak i subotu, 29. i 30. jula, u poseti Beogradu, i biće to prva poseta jednog predsednika Vlade Španije posle nekoliko decenija, a samim tim i istorijska.

Sančez će u Beogradu boraviti u okviru posete Zapadnom Balkanu, tokom koje će od 29. jula do 1. avgusta obići i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, preneo je Tanjug, odnosno Beograd, Sarajevo i Mostar u BiH, Podgoricu, Skoplje i Tiranu, preneo je portal Kosovo onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novembru prošle godine sa Samita o klimi koji se održavao u Glazgovu preneo da je pozvao Sančeza da poseti Srbiju i da je španski premijer to prihvatio.

- Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu", naveo je tada Vučić.

Pedro Sanchez, Pedro Sančez Foto: Tanjug/AP

Vučić je rekao i da je Sančez prihvatio poziv, te da će ta poseta biti istorijska u svakom smislu.

- Jer, verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija - naveo je  Vučić.

Kako prenose mediji, Sančez je odlučio da "reaktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja" za zemlje Zapadnog Balkana, a treba podsetiti, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Španija se drži principa da ne priznaje Kosovo.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da će Sančez posetiti region, uključujući Beograd, sa izuzetkom Prištine, što, kako kaže, pokazuje jasan principijalan stav Španije da ostaje na poziciji nepriznavanja samoprolašene nezavisnosti Kosova što je za Srbiju važan signal.

- To je važna poruka i za ostale u Evropi. Takav principijalan stav je osnov španske politike kada je reč o regionu - rekao je Milivojević za Telegraf.rs.

On je naveo da poseta pokazuje interes Španije za region i da se aktivno uključi u proces evrointegracija za Zapadn Balkan.

diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nezadovoljstvo zemalja Zapadnog Balkana i odlaganje procesa proširenja svakako su jedan od važnih motiva za sve zemlje Evropske unije, pa i za Španiju. U tom smislu treba očekivati aktivniji španski stav koji je veoma važan. Španija je jedna od najvećih zemalja u EU, svakako uticajna, i u tom smislu je važna podrška da se proces evropskih integracija podigne na viši nivo i uspostavi balans sa geopolitičkim interesima koji su došli do izražaja sa davanjem prednosti istočnoj politici Ukrajini i Moldaviji - rekao je Milivojević.

Milivojević je podsetio da je visoki predstavnik EU za poslove spoljne politike i proširenja upravo Španac koji pripada Socijalističkoj partiji Španije, kao i Sančez, i tu, kako ističe, vidi komplementarnost interesa.

- Španija hoće da se pridruži zemljama koje se zalažu za nastavak procesa proširenja i za davanje podjednakih šansi i Zapadnom Balkanu u odnosu na istočnu politiku bez obzira na prioritete koji su vezani za geopolitičke interese zbog sukoba u Ukrajini - naveo je on.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, poseta Sančeza će, ocenjuje Milivojević, doprineti njihovom daljem jačanju i potvrdi strateškog interesa obe zemlje da se ti odnosi dodatno dinamiziraju.

madrid, španija Glavni grad Španije Madrid je na 12. mestu / Foto: Pixabay

Milivojević je zaključio da će do izražaja doći teme koje se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, podrška Španije evropskim integracijama, kao i ekonomski odnosi dve zemlje, odnosno njihova nova dinamika.

Predsednik Vučić je u Madridu boravio u februaru ove godine, i tada je preneo da je jasno da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je dogovorena nabavka dva transportna aviona i još tada najavio da će doći do posete španskih zvaničnika Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA