Ministarstvo osuđuje vandalski napad na srpsku crkvu u Prizrenu: "Još jedan u nizu ekstremističkih izliva"

Ministartsvo je podsetilo da je Crkva Svetog Spasa paljena i teško oštećena tokom martovskog nasilja 2004.

  • 0
PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI Crkva Bogorodice Ljeviške / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da najoštrije osuđuje vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

Ministarstvo je ocenilo da je to je "još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

- Ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju. To je posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika - kaže se u saopštenju.

Ministartsvo je podsetilo da je Crkva Svetog Spasa paljena i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija.

- Decenija skrnavljenja rušenja, kamenovanja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva stvarne namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna - upozorilo je srpsko ministarstvo.

Kako je istaknuto, ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija kao što su UNESKO i OEBS.

- Imajući sve ovo u vidu, u danima kada je prisutna eskalacija napada na srpske crkve, manastire i spomenike kulture, lažna i neutemeljena kampanja Prištine kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima dobija dodatno karakter teatra apsurda - ocenjue se u saopštenju.

Iz ministarstva su dodali da je "jasno koliko su licemerne i pretenzije Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova".

- Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora - kaže se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA