≫ 

Novosadska bolnica iz 1909. godine u novom ruhu, pokrajina uložila 85,2 miliona dinara: Mirović posetio KCV

On je podsetio na to da su u proteklih šest godina obnovljene gotovo sve klinike UKCV

  • 1

Povodom završetka zanatsko-građevinskih i konzervatorsko-restauratorskih radova na objektu Klinike za abdominalnu, endokrinu i transplantacionu hirurgiju, izgrađenom 1909. godine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas Univerzitetski klinički centar Vojvodine, istakavši da je za realizaciju ovog projekta iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 85,2 miliona dinara.

Radovi na obnovi Klinike za abdominalnu, endokrinu i transplantacionu hirurgiju obuhvatili su sanaciju više od 2.000 kvadratnih metara fasade, uz primenu specijalnih materijala kako bi se zadržao stari izgled objekta, kompletnu zamenu stolarije, vodovodnih instalacija i krečenje, piše u saopštenju na zvaničnom sajtu Autonomne pokrajine Vojvodina.

- U našem kliničkom centru iz godine u godinu vidi se napredak u svim segmentima rada – kako u terapijskim procedurama, gde smo pomogli nabavkom najsavremenije medicinske opreme, koju po kvalitetu možemo da merimo sa drugim kliničkim centrima u zemlji i regionu, tako i u uređenju samih objekata i klinika koje smo obnovili i doveli u kvalitetno stanje - rekao je predsednik Mirović.

Predsednik je podsetio na to da su u proteklih šest godina obnovljene gotovo sve klinike UKCV, izrazivši očekivanje da će naredne godine početi i rekonstrukcija Klinike za urologiju i Očne klinike, te izgradnja Klinike za stomatologiju, što će, kako je naveo, zapravo biti prva faza izgradnje nove Dečje bolnice u Novom Sadu.

- Ukoliko Skupština AP Vojvodine potvrdi predlog Pokrajinske vlade, do kraja godine imaćemo i ugovor o početku rekonstrukcije objekta Kamenice 1, a nakon konstituisanja Vlade Srbije očekujemo da počne i sveobuhvatna obnova Opšte bolnice u Subotici“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade podsetivši na to da je u toku rekonstrukcija bolnice u Kikindi.

Prema Mirovićevim rečima, sve to znači da će Pokrajinska vlada i Vlada Srbije i u narednoj godini nastaviti da ulažu u unapređenje zdravstvenog sistema, te da će to i dalje biti jedan od centralnih prioriteta.

- Naša ideja je da, kontinuirano ulažući u zdravstvo, dostignemo standard razvijenijih zemalja, a to će biti jedino moguće ako najškolovaniji zdravstveni radnici nastave da primenjuju procedure i stvaraju nove kadrove, kao i da održimo pun kontinuitet ulaganja u sve segmente ove oblasti - naveo je predsednik Mirović i ocenio da je zahvaljujući takvom pristupu naš zdravstveni sistem mnogo spremnije dočekao izazove koje je doneo virus korona.

Prilikom današnje posete, predsednik Mirović obišao je prostorije Klinike za medicinsku rehabilitaciju u kojima su smešteni najsavremeniji medicinski uređaji – deksa aparat, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostikovanju osteoporoze i omogućava analizu strukture kosti nakon postavljanja proteza, čime se omogućava veći uspeh operacija i brža rehabilitacija, kao i gama kamera najnovije generacije, koja će omogućiti lekarima da sa velikom sigurnošću otkriju bolesti u najranijem stadijumu.

- Klinički centar Vojvodine zadovoljan je kontinuiranom podrškom i to pokazuje rezultatima iz prvih šest meseci rada ove godine – pruženo je više od dva i po miliona zdravstvenih usluga i sprovedeno 14.000 operativnih zahvata. To je samo deo ogromnog rada u borbi za sve pacijente i unapređenje zdravstvenog sistema Vojvodine i cele naše zemlje - izjavila je direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Video: Novi Univerzitetski klinički centar Srbije ozbiljan pogon za lečenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fis

    11. avgust 2022 | 15:51

    Ma da, za ovo nema komentaraa, a da je nesto o rijalitiju bilo bih ih na desetine... E Srbijo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA