≫ 

"Veća mogućnost za napredak dijaloga o KiM nego za probleme": Ambasador SAD odgovarao na pitanja građana

Među prvim pitanjima, a većina ih se odnosila na KiM, odnos SAD prema Srbiji, poređenje sa Ukrajinom, NATO bombardovanje, bila je molba ambasadoru da pomogne da Novak Ðoković zaigra na US Openu

  • 7
Ana Brnabić, Kristofer Hil Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador SAD izjavio je, odgovarajući na pitanja građana, da predstavnici Beograda i Prištine, koji imaju prilično dobre posrednike iz EU u dijalogu, moraju više da urade u rešavanju spornih pitanja, i dodao da iskreno misli da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za novi konflikt 1. septembra.

Hil je to rekao odgovarajaći na jedno od skoro 400 pitanja i komentara na Tviteru i Fejsbuku koje su mu postavili građani, a koje je glasilo da li postoji mogućnost da dođe do novog konflikta na administrativnoj liniji 1. septembra (zbog sporazuma oko tablica) i ako je odgovor da, kako se ambasada priprema za takav sceanrio.

- Iskreno mislim da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za probleme. Očigledno je da Beograd i Priština treba da učine više u rešavanju spornih pitanja, imaju prilično dobre posrednike iz EU, medijatore, a i SAD su veoma aktivne - odgovorio je ambsador Hil koji je pre tri dana pokrenuo novu inicijativu i pozvao građane da direktno komuniciraju sa njim i postave mu pitanja na FB i Tviteru.

Na pitanje zašto SAD podržavaju teritorijalni integiritet Ukrajine, ali ne i Srbije, kaže da razume onoga ko je to pitanje postavio i zašto pita ali, dodaje, da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

- Na kraju krajeva, reč je o susedu koji je napao Ukrajinu, njene civile i nastavlja da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv tog aposolutno zlonamernog napada Rusije i koji i traje i danas - naveo je Hil i dodao da bi zato bio veoma oprezan kada bi poredio situaciju u Ukrajini sa onom od pre nekoliko decenija.

Na podsećanje jednog od građana da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi sankcije Rusiji, da bez obzira na to ima podršku SAD, i pitanje da li će takav donos ostati u budućnosti, ambasador naglašava da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima.

- Srbija ima drugačji stav od evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred - rekao je Hil.

Ambasador, upitan da li će odgovoriti na sva pitanja i, ako neće, kako će praviti selekciju, kaže - "pa, biće malo teško, jer smo dobili mnogo pitanja za nekoliko dana".

Ataše za štampu američke ambasade Metju Andervud rekao je Tanjugu u utorak da će ambasador Hil odgovarati na pitanja koja mu građani budu postavljali u narednih nekoliko dana na Tviteru i Fejsbuku.

- Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajednička budućnost, postavite pitanje u komentaru ili koristeći hešteg #SADznate i uskoro očekujte odgovor od ambasadora Hila.

Među prvim pitanjima, a većina ih se odnosila na KiM, odnos SAD prema Srbiji, poređenje sa Ukrajinom, NATO bombardovanje, bila je molba ambasadoru da pomogne da Novak Ðoković zaigra na US Openu.

Neka od pitanja su se odnosila na vladavinu prava, prava uzbunjivača, ukidanje viza, kada dolazi Burger king...

Video: Vučić se sreo sa Kristoferom Hilom, novim ambasadorom SAD u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bugarin.

    11. avgust 2022 | 15:02

    Treba reći Otvoreno da nam je,, Amerika,, Neprijatelj ska zemlja,, Barem za Mene,, za druge Neznam. Ovo je Zemlja najveći,, Sponzor,, Terorizma u sveti i najveći Ratni Zločinci u Svetu.

  • Hogar

    11. avgust 2022 | 14:45

    STA OCEKIVATI OD NJEGA ZLIKOVCA KOJI JE UCESTVOVAO U NELEGALNOM BOMBARDOVANJU SRBIJE UBIJAO NASU DECU..ZENE...VOJNIKE. POLICAJCE..UNISTAVALI NADE FABRIKE I INFRASTRUKTURU ...OTELI DEO NASE ZEMLJE I DALI SIPCIMA TERORISTIMA..A OVAMO.KUKAJU ZA NACISTE UKRAJINCE..KAZE RAZLIKA A NIKAKO DA KAZE U CEMU....U NEPOSTOVANJU MEDJUNARODNOG PRAVA PRVO GA SAD NE POSTUJE I RADE KAKO ONI HOCE...KRIM..UKRAJINA SU RUSKE TERITORIJE TO IM JE OTETO KAD JE PRAVLJENA PRVO VESTACKI UKRAJINA A ONDA I SSSR....NADAM SE POBEFITI RUDIJE I UNISTENJU NACISTA POGLEDAJTE MALOG HITLERA ZELENSKOG TRAZI PARE I ORUZJE A RATOVACE I UMIRATI ONI.KOJI NEMAJU NOVAC DA PLATE IZLAZ IZ UKRAJINE..PLAZE U CG ..HRVATSKOJ SU PUNE UKRAJINACA KOJI IMAJU PARE DA PLATE ZELENSKOM IZLAZ IZ ZEMLJE OSTALI NISU TAKVE SRECE...NEMCI JEDVA CEKAJU DA IH VRATE NAZAD SAMO SE NAPIJAJU I PRAVE PROBLEME ZLO ...GLUPA EU KOJA JE SAMO PRIVEZAK SAD CE OSIROMASITI SVOJE GRADJANE I STAVITI IH U TEZAK.POLOZAJ SAMO ZBOG INTERESA SAD....ZLO I NAOPAKO.. TREBA RECI SAD ZBOGOM VRATITE SE KUCJ ...NISTA DOBRO NISU DONELI EVROPI...

  • Boža zemunac

    11. avgust 2022 | 17:44

    SAMO TI NEMOJ DA NAM POMAŽEŠ. BIĆE NAM MNOGO LAKŠE BEZ TVOJE POMOĆI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA