≫ 

"Kurti želi podršku političkog islama preko dopuštanja nošenja marama u školama"

To je ocenio albanski analitičar Mero Baze

  • 4
Aljbin Kurti, Albin Foto: Profimedia/Alamy

Politički analitičar iz Albanije Mero Baze rekao je da je politika dopuštanja nošenja marama u školama pokušaj Aljbina Kurtija da "prikrije izborni neuspeh", dodajući da "Kurti želi podršku političkog islama", prenosi Gazeta ekspres.

- Odluka parlamentarne većine Kosova da se zvanično otvori put pokrivanju devojaka starijih od 16 godina, politička je odluka da se obezbedi podrška političkom islamu na Kosovu - rekao je Baze i dodao:

- Svaka prazna rasprava ili debata o ljudskim pravima, i još gore poređenje sa zapadnim zemljama, jednostavno je pokušaj da se ova odluka još više iskoristi politički

Baze je rekao i da su Albanci nacija koja se nalazi između Istoka i Zapada sa evropskom muslimanskom većinom koji su uspostavili nacionalni nad verskim identitetom.

- Ako uklonite ovaj identitet Albancima, ako ih tretirate jednostavno kao muslimansku naciju ili Kosovo kao jednostavno muslimansku zemlju, onda ste narušili nacionalni identitet Albanaca. Identitet ove nacije ima obeležje umerenog proevropskog islama koji odlukuje suživot sa pripadnicima drugih vera. Obrazloženje da je odluka zasnovana na pravima pojedinaca predstavlja okretanje ka političkom islamu za izborne potrebe - izjavio je on.

Baze je napomenuo da neke od zapadnih zemalja dozvoljavaju nošenje marama u školama.

- Tačno je da je u nekim zapadnim zemljama dozvoljeno nošenje marama u školama ili službenim sredinama, ali u tim zapadnim zemljama muslimani su manjina u društvu - kaže on.

On je takođe pohvalio političke partije.

- Ako političke partije nastale iz OVK imaju jednu zaslugu, i na Kosovu i u Makedoniji, to je zapadni pristup koji su imale u sekularnoj državi i držanje političkog islama podalje od države - dodao je on.

Video: Petković: ROSU je kidnapovala Dejana Spahića, krivična prijava za Kurtija

(Telegraf.rs/Kosovo onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. avgust 2022 | 10:06

    Gledajte ljudi vaše dvorište i ne brinite šta je u tuđem.

  • Jole

    15. avgust 2022 | 10:34

    Treba i njemu maramu staviti 😀

  • haj

    15. avgust 2022 | 10:13

    kad izgubiš put u svoj obor kačiše za nešto ne moguče i srbija se bavi sa nečim šta je bez veze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA