Dveri predložile novu platforumu za Kosovo i Metohiju u 10 tačaka

Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti

  • 13
Ivan Kostić

Foto: Srpski pokret Dveri

Zamenik predsednika poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri i potpredsednik Dveri Ivan Kostić predstavio je danas novu političku platformu tog pokreta u 10 tačaka za povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike Srbije.

Polazeći od Ustava Srbije i poruke Svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve iz 2018. godine, Dveri predlažu prekid evro-atlanskih integracija Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti KiM od strane država koje su priznale secesiju i povlačenja NATO sa srpske teritorije.

Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti.

Srpski pokret Dveri, takođe, predlaže da se proglasi okupacija NATO na delu teritorije Republike Srbije - AP Kosova i Metohije, da se zahteva povratak pitanja KiM u okvire SB UN i doslednu primenu rezolucije 1244 SB UN.

Prema njihovom predlogu, potrebno je poništiti „Prvi sporazum o principima regulisanja normalizacije odnosa“ (tzv. „Briselski sporazum“) i sve kasnije sporazume koji iz njega proizlaze, uključujući i ''Vašingtonski sporazum'', kao i sve ugovore kojima je otuđena imovina države Srbije, državnih javnih preduzeća i privrednih društava na KiM".

U saopštenju se navodi da je neophodno formirati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ponovo uspostaviti institucije Republike Srbije na teritoriji KiM "koje su ukinute antiustavnim ''Briselskim sporazumom'', premestiti Kancelariju za KiM u Kosovsku Mitrovicu, omogućiti povratak prognanih i uspostaviti civilnu zaštitu srpskog stanovništva i svih lojalnih građana Srbije na KiM.

Potrebno je, kako navode, nastaviti intenzivnu diplomatsku aktivnost na povlačenju priznanja "lažne države ''Kosovo'' i sprečavanju ulaska u sve međunarodne institucije, ali i omogućiti izlazak Srba iz nelegitimne i antiustavne separatističke ''skupštine'' i ''vlade'' lažne države Kosovo“.

Dveri predlažu i da se pojača prisustvo vojske i žandarmerije duž administrativne linije, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Raškom upravnom okrugu, kao i da se uvedu zakonske sankcije za svako javno negiranje Ustava Republike Srbije i zagovaranje nezavisnosti „Kosova“ od strane političkih subjekata, medija ili javnih ličnosti.

Potrebno je "odustati od bilo kakvog ''konačnog'' rešavanja pitanja KiM van Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 12 44 i jačati novo strateško povezivanje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim saveznicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije".

Na današnjoj konferenciji za medije u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kostić je rekao da će platforma o KiM biti dostavljena svim poslaničkim grupama u parlamentu i svim najvažnijim institucijama u Srbiji, navedeno je u saopštenju Srpskog pokreta Dveri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D EU

    15. avgust 2022 | 14:48

    Gde su ovi bili dok se vodila borba za KiM,u zasedi a sada se probudili i predlažu ono što patriote i dođoši žele,da imamo ili večiti sukob ili ponovo krvoproliće.

  • Mihajlo

    15. avgust 2022 | 15:28

    Zapad je u velikoj krizi, prvenstveno finansijskoj. EU najvise, sa jedne strane americki FED koji dizanjem referentne kamatne stope tera dolare iz evrozone, a sa druge strane sankcije prema Rusiji, zbog koje imaju energetsku krizu. Velike su sanse da se EU (ne Evropa) raspadne do kraja ove decenije. Americki izbori za Kongres u Novembru, kao i parlamentarni izbori u Italiji u Oktobru (ako se ne varam) ce najverovatnije zapecatiti sudbinu projekta svetskih bankara, zvanog EU. Zbog svega toga, na vreme treba stati na pravu stranu, zemlje BRICS-a. Svidelo se to nekima ili ne, nema vise unipolarnog sveta i vladavine americkog dolara.

  • Obrad

    15. avgust 2022 | 15:15

    Gde smeju, nisu ih zato doveli na vlast...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA