≫ 

Vučić sa Stoltenbergom: Imaćemo sutra teške razgovore, Srbija će se držati međunarodnog prava i sporazuma

Vučić se danas sastao sa generalnim sekretarom NATO-a

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji rekao da su razgovarali o izazovima na severu Kosova.

- Cenim priliku da se lično sastajemo da nastavimo razgovore. Da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje - rekao je Stoltenberg.

On je naveo da je KFOR već povećao svoje prisustvo na severu KiM i da je spreman da deluje u slučaju eskalacije situacije u Pokrajni, ali da pre svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.

- Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, esklacija i bilo kakav sukob", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje agencije Blumberg da li će KFOR biti spreman da interveniše u slučaju eskalacije situacije na KiM.

Video: Stoltenberg: KFOR će reagovati ukoliko bude ugrožena bezbednost na Kosovu

On je pozdravio sledeću rundu dijaloga između Beograda i Prištine koja će se održati sutra.

- Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje. Naša mirovna misija KFOR ostaje fokusirana na svoj mandat - rekao je Stoltenberg.

Vučić - Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

Vučić je rekao da je bilo reči o onome što se zbivalo nedavno na severu KiM i o ulozi KFOR-a koju Srbija poštuje.

- Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve da vidimo istim očima. Ulogu KFOR i NATO poštujemo na KiM. Njihova uloga uticala je na ublažavanje tenzija na KiM. Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje i želju Stoltenberga i NATO za obezbeđivanja mira i stabilnosti - rekao je Vučić.

On je dodao da je rekao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

- Imaćemo sutra teške razgovore, gotovo ni u čemu nismo saglasni (sa Prištinom). Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma. Što se tiče bilaterlanih odnosa istakao sam da je Srbija volno neutralna i da će to i ostati - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da "želimo da izbegnemo svaku vrstu eskalacije i da dođe do sukoba".

- Mi smo našu poziciju objasnili, dostavio sam listu upada specijalnih jedinica na Sever za koje su morali imati pristanak četiri gradonačelnika.

Vučić - Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih. Niko nije rekao izvinite zbog laži da ćemo da napadnemo. Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze, Srbije je vojno neutralna, želi da sama obezbeđuje svoju zemlju i svoj narod. I tako će se ponašati i u budućnosti - rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg će razgovarati i sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem, dok će se predsednik Srbije danas u Briselu susresti i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom, a zatim i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sutra predsednika Vučića čekaju razgovori sa visokim predstavnikom za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i Lajčkom, a nakon toga , u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posrednike EU i sa premijerom privremenih prištinskih vlasti Aljbinom Kurtijem.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    17. avgust 2022 | 16:11

    Oni kao za mir a naredjuju Albancima da krenu u napad.

  • JACA 🍀

    17. avgust 2022 | 18:14

    Kako verovati zapadnim licemerima, kad dobro znamo ko su i šta su?!

  • Sara Konor

    17. avgust 2022 | 16:59

    Apsolutna podrška NATO i misiji KFOR u očuvanju mira i bezbednosti na KiM u skladu sa mandatom UN. Ali celom regionu Zapadnog Balkana. Apelujem i pozivam na konstruktivan pristup rešavanju svih spornih pitanja prema potpisanom Briselskom sporazumu. Ujedno pozzivaminspektore IAEA da što pre odu u NE Zaporožje. To je hitno. Makar da ih Ilon Mask spusti u to područje nekom od svojih letelica. Demilitarizacija te zone je urgentna. Uz sporazum o žitaricama, kao prvim korakom, ovo bi morao da bude drugi i naivažniji korak ka prestanku oružanih sukoba na teritoriji Ukrajine. Nuklearna bezbednost jeste prioritet, ma gde da je ona ugrožena. . Podrška Jensu Stoltenbergu u očuvanju mira i bezbednosti , ne samo za članice NATO. I očuvanju vrednosti demokratskih društava u 21 veku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA