Ima li Srbija prostora za manevar u dijalogu i može li EU da bude kredibilni posrednik?

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine

  • 6
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Tanjug/AP

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je jučerašnji dan bio težak, ali da se nada da je moguće da se nekim čudom postigne kompromisno rešenje.

Šta se zapravo juče desilo u Briselu, da li dijalog ulazi u novu fazu ili smo sve dalje od kompromisa Beograda i Prištine?

Za RTS su govorili nekadašnji diplomata Zoran Milivojević i potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

U Briselu je juče posle više od godinu dana pauze održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Održana je serija sastanaka predsednika Srbije sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom, američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom i premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem. Sudeći po izjavama pomaka nije bilo, a nastavak dijaloga očekuje se uskoro.

diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su sada dve stvari jasne – da nema promene stava prištinske strane i da će Kurti istrajati na politici koja podrazumeva razgovor isključivo o priznanju, i da nema pritiska na prištinsku stranu od strane zapadnih centara moći da promene stav.

- Ušli smo u period krajnje neizvesnosti i kad je reč o situaciji na terenu i dijalogu, suočeni smo sa novim tenzijama zbog odlučnosti Prištine da sprovede jednostrane mere. Sada je ispit na onoj trećoj strani, na zapadnim centrima moći, da li će delovati na prištinsku stranu - rekao je Milivojević.

Dodaje da Srbija nema veliki manevarski prostor da menja stav, jer ne može da razgovara o priznanju.

- Juče je bilo potpuno jasno da Kurti indirektno ima podršku za takvu poziciju. Nije bilo uticaja na njega, uticaja da se na dnevnom redu nađu pitanja koja bi značila vraćanje suštinskog dijaloga - naveo je Milivojević.

Ističe da se nastavlja pritisak na Srbiju da prihvati tzv. realnost i da postoji politička volja da se na tome istraje.

Ponavlja da EU nema mogućnost da odlučujuće deluje i da se dijalog vodi na način i prema sadržaju koji bi omogućio da se prvo pitanje ZSO stavi na dnevni red, a onda da se razgovara o normalizaciji. "Za to bi bila potrebna EU koja ima kredibilitet i koja je statusno neutralna", dodaje Milivojević.

Smatra da je razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom bio konstruktivniji, budući da je potvrdio da će se Alijansa držati KFOR-a i u tom smislu garantovati mir i stabilnost.

Upozorava da u narednom periodu ulazimo u ozbiljan rizik.

- Srbi neće moći da tolerišu ugrožavanje života Srba, opstanka i normalnog življenja, to je crvena linija i granica i mislim da će biti ključni kriterijum za ocenu daljeg ponašanja. To bi trebalo da presudi - rekao je Milivojević ističući da postoji opasnost da se dalja eskalacija proširi i na region.

BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Suzana Grubješić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Grubješić: Nadam se da je moguć neki dogovor u "zaustavnom vremenu"

Nije bilo prevelikih očekivanja od ovog sastanka u Briselu jer je sazvan posle događaja od pre tri nedelje ali se nadam da i u "zaustavnom vremenu" može doći do nekog dogovora, kaže za RTS Suzana Grubješić.

- Šta je alternativa dogovoru, jer za desetak dana opet ćemo imati sličnu situaciju na KiM. Nadam se da će doći do nekog dogovora koji će biti prihvatljiv pre svega za Srbe na severu Kosova. Sa njima će Aleksandar Vučić razgovarati već u nedelju i dobro je da oni budu upoznati sa svim detaljima razgovora u Briselu - rekla je gostujući u Jutarnjem programu potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Predstavnici EU se trude da budu neutralni, ali drugo je pitanje koliko su uspešni, smatra Grubješićeva.

- Činjenica je da još nisu u stanju da primoraju Prištinu da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom pre devet godina - podseća potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Kada je reč o ulozi SAD Grubješićeva kaže da do sada u ovom regionu nije bilo nijednog dogovora, a da u njegovom pripremanju nisu učestvovale SAD.

- Realno one su jedine koje mogu da utiču na prištinske vlasti, SAD jedine mogu da doprinesu procesu normalizacije u odnosima Beograda i Prištine - smatra Grubješićeva.

Situacija na KiM nije jednostavna zato su Srbi na Kosovu na oprezu, a upad specijalne jedinice ROSU na sever bez dozvole predsednika opština, što se učestalo dešava od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, jeste još jedno kršenje prethodnih dogovora.

- Najveći problem ostaje formiranje ZSO i to je ono što prištinske vlasti uporno odbijaju da sprovedu - naglasila je za RTS potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    19. avgust 2022 | 10:38

    A posto EU nema nikakav kredibilitet, Srbija moze da trazi da se resenje ponovo vrati u UN.!!!

  • SRPKINJA

    19. avgust 2022 | 14:41

    Ako Srbija bude ignorisana od zapada odmah treba da se okrene Kini i Rusiji i savezu sa njima.

  • Драган

    19. avgust 2022 | 14:54

    Устав Србије иРезолуција 1244 су простор за разговоре .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA