≫ 

Obeležen praznik mađarske nacionalne manjine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je čestitajući praznik rekao da je uveren da će politika zajedništva biti nastavljena, kao i da ćemo i dalje zajedno i uspešno čuvati sve ono što je najvrednije u Vojvodini

  • 0
Mirović Foto: vojvodina.gov.rs

Večeras je u Novosadskom pozorištu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine Dan Svetog Ištvana, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je čestitajući praznik izrazio uverenje da će politika zajedništva biti nastavljena, kao i da ćemo i dalje zajedno i uspešno čuvati sve ono što je najvrednije u Vojvodini.

- Ravnopravnost srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i svih ljudi koji ovde žive - bez obzira na etničku, konfesionalnu, kulturološku ili bilo koju drugu pripadnost - jedna je od najvažnijih karakteristika i najvećih vrednosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Zato očuvanje i razvijanje te ravnopravnosti i jeste jedan od naših najznačajnijih ciljeva - izjavio je Mirović, prenosi Tanjug.

Podsetio je da je tokom šest godina izražena velika odgovornost u zajedničkom vršenju vlasti u Pokrajini, te potvrđena obostrana iskrena posvećenost ostvarenju tog cilja.

Mirović je dodao da su od izuzetnog značaja uspešna saradnja i izvanredni odnosi Srbije i Mađarske, predvođenih predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Viktorom Orbanom, "hrabrim, odlučnim i mudrim državnicima koji su posvećeni očuvanju interesa, identiteta i tradicionalnih moralnih vrednosti svojih naroda i zemalja".

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal izjavio je da je sreća i obaveza prisećati se predaka, te da praznik koji se obeležava 20. avgusta ima poseban značaj, jer je jedan od istaknutih datuma od pokrajinskog značaja.

- Današnje slavlje dokazuje našu volju i značaj toga što smo svi privrženi zajedničkoj nadi koja nam gradi budućnost - naglasio je Hajnal.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada i drugi zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA