Vesić: “Otvoren Balkan” nije zamena za Evropsku Uniju

Vesić kaže da zato ne može da razume kada neke zemlje iz Unije ne daju podršku Otvorenom Balkanu

  • 2
Goran Vesić Foto: Nikola Tomić

Član Predsedništva SNS i narodni poslanik, Goran Vesić, izjavio je danas da je Otvoreni Balkan instrument kojim zemlje same uređuju odnose na Balkanu i koji omogćava da govore jednim glasom u EU.

- Otvoren Balkan nije zamena za Evropsku Uniju, često čujemo napade ovih dana da mi zapravo ne želimo u Evropsku Uniju i da zato stvaramo “Otvoren Balkan”, što je po meni zamena teza. Sve zemlje koje su članice “Otvorenog Balkana”, žele da postanu članice Evropske Unije, kada ćemo da postanemo članica EU zavisi od nas, ali zavisi i od EU jer to su političke odluke - rekao je Vesić na TV Pink.

Navodeći da je Otvoreni Balkan uređen po principima EU, Vesić kaže da zato ne može da razume kada neke zemlje iz Unije ne daju podršku OB.

On je dodao da trenutno imamo mogućnost da kroz “Otvoreni Balkan” putujemo sa ličnim kartama, što važi za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i mogućnost rada bez radnih viza i priznavanje dozvola.

- Današnji samit će doneti nove memorandume i nove sporazume, svaki sledeći samit će donositi nova polja za saradnje, imaćemo uvek neku novu viziju kako da saradjujemo i tako će “Otvoreni Balkan” postajati potpun - rekao je Vesić.

Na pitanje novinara, koliko je važno što je na samitu prisutan Drtian Abazović, kao i svi ostali koji učestvuju, Vesić je odgovorio da će Otvoreni Balkan biti potpun kada u njemu budu sve Balkanske zemlje i svi entiteti.

- Trenutno imamo tri zemlje, na žalost trenutno članice nisu ni Crna Gora i Bosna i Hercegovina, za koje sam siguran da će u budućnosti postati deo inicijative. Kao što je mesto i Kosovu i Metohiji, koji je deo Srbije, ali nije pod našim faktičnom nadležnošću od 1999. godine po Rezoluciji 1244. “Otvoreni Balkan” je upravo način da se rešavaju politički problemi kroz ekonomsku saradnju. Jer kada kreirate zajednočko tržište i kada saradjujete i nastupate zajedno tada se lakše rešavaju politički problemi - rekao je Vesić.

Kako će jedan od pitanja na samitu biti i snabdevanje hranom i energentima, Vesić ističe da je to veoma važno i da to pokazuje da je “Otvoren Balkan” forma u kojoj se zajednički rešavaju najvažniji problemi.

- Energenti i hrana su u ovom trenutku najvažniji svetski problem i mi kao zemlje “Otvorenog Balkana”, sada se dogovoramo kako ćemo zajednički da rešavamo te probleme što i jeste suština ovoga formata da zajednički nastupamo. Velika je stvar kada smo na sastanku u Briselu umesto tri zemlje pojedinačno, nastupili jednim glasom, što se moram priznati njje svidelo nekim Evropskim zemljama. Jer kada govorimo jednim glasom saljemo poruku sa jedinstvenim stavom - izjavio je Vesić.

Vesić dodaje da postoji velika podršku Sjedinjenih Američkih Država kada je u pitanju “Otvoren Balkan”, i da je veoma važno što je Srbija uspela da uspostavi saradnju i komunikaciju sa SAD-om, što je velika politička pobeda Aleksandra Vučića.

- Sjedinjene Američke Države su najveća svetska sila i jako je važno za Srbiju da ima dobre odnose sa svakom svetskom silom. Polako smo ušli u proces kada smo našli formu kroz koju možemo da rešavamo politička pitanja. Ta pitanja postoje vekovima i nije ih moguće rešiti za godinu dana, ali je moguće sprečiti da se vodi rat, da narodi saradjuju i moguće je da kroz takve procese rešavamo i druga politička pitanja - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA