≫ 

Rasim Ljajić: Erdoganova poseta doprineće potrebnoj stabilnosti

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Turske, Ljajić ističe da oni nikada nisu bili bolji

  • 2
Redžep Tajip Erdogan Sarajevo Printskrin: Facebook/Bisera Turkovic

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zemljama regiona može, između ostalog, da doprinese i preko potrebnoj političkoj stabilnosti, a pre svega kroz realizaciju zajedničkih regionalnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, kaže predsednik SDPS Rasim Ljajić.

- Nadam se da će poseta dati novu dinamiku realizaciji tog projekta i da će svakako otvoriti prostor i za nove projekte među državama regiona - rekao je Ljajić za Tanjug, uoči Erdoganovog dolaska u Beograd.

Ljajić ukazuje da se region nalazi u kritičnoj fazi, pa je svaka inicijativa i zajednički projekat koji poboljšava ukupnu političku atmosferu, više nego dobrodošao.

Erdogan večeras stiže u posetu Srbiji, a u Beograd dolazi iz Sarajeva, dok će mu treća tačka posete biti Hrvatska.

Ljajić kaže da je, nesumnjivo, jedini interes Turske na Balkanu stabilnost, a ne "neosmanizam".

- Turska ima interes da je u regionu mir, koji omogućava da se njihove investicije šire. Verujem da će i poseta BiH i Hrvatskoj biti posvećena situaciji u BiH, naporima da se očuva puna politička, društvena stabilnost i da se pronađu demokratska rešenja za otvorena pitanja koja postoje, kako bi BiH mogla da bude funkcionalna država - rekao je Ljajić.

Turska mapa Foto: Profimedia

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Turske, Ljajić ističe da oni nikada nisu bili bolji.

- Dugo sam bio u izvršnoj vlasti, bavio se unapređenjem tih odnosa i znam kako je bilo teško pre 20, ili 10 godina, a sada su odnosi dramatično poboljšani u svim segmentima, ne samo kroz realizaciju infrastrukturnih projekata i veliki broj turskih investicija - rekao je Ljajić.

Podsetio je da su turski investitori svoje pogone otvarali u najsiromašnijim opštinama u Srbiji, što ima političku i socijalnu dimenziju, navodeći da se nada da će posle ove posete biti novog interesovanja turskih ulagača.

- Svakom posetom i svakim susretom Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana pošalje se najbolji mogući signal za investitore, da je Srbija poželjna investiciona destinacija - rekao je Ljajić.

Istakao je da dobre ekonomske, treba da prati i odlična politička saradnja, što je danas slučaj, i što je, podvlači, posebno važno imajući u vidu globalnu sliku i sve probleme sa kojima se svet suočava.

- Ovako dobri odnosi dve zemlje, pokazuje da saradnja može da bude od koristi za građane Srbije i Turske - rekao je Ljajić.

Naveo je da će pitanje energetiske krize sigurno biti jedna od tema razgovora dvojice zvaničnika, kako bi se pronašao model saradnje i u toj oblasti.

Promocija Emine Jahović Foto: ATA Images

- To je pitanje koje danas opterećuje svet. Nema bilateralnog susreta, a da pitanje energeitke i hrane ne bude visoko na listi prioriteta, tako da očekujem da će se pronaći modaliteti saradnje i u energetici - rekao je Ljajić.

Komentarišući politički trenutak, u kojem u region stiže predsednik Turske, koja podržava dijalog Beograda i Prištine, dok se sa zapada vidi pojačana diplomatska aktivnost po tom pitanju, Ljajić je rekao da je skeptičan kada je u pitanju ponašanje EU i SAD oko dijaloga Beograda i Prištine, jer se vidi nedostakak ideja i inicijativa, a sve što se radi, kaže, radi se zbog stvaranja utiska da EU nije nemi posmatrač.

- Imamo situaciju koja godinama traje, a zamrznuti konflikt nikome ne odgovara, najmanje Srbiji. Ali, ključnu odgovornost za odsustvo napretka u dijalogu snose EU i SAD, činjenjem i nečinjenjem, a rezultat je nikakav - smatra Ljajić.

Kako je rekao, iz dana u dan se povećava broj specijalnih izaslanika, a gotovo svaka država ima svog predstavanika za Zapadni Balkan, dok Zapadni Balkan "tapka u mestu".

- Dosta je priče da je evropska perspekitva otvorena za sve države regiona, a na prvoj stepenici ta floskula pada u vodu, jer postoji očigledna nespremnost za proširenje EU. Ali, i to je poštenije da se kaže. Broj specijalnih predstavnika neće rešiti nijednu krizu u regionu, to može da reši samo ako se pruži jasan plan i otvori se mogućnost da zemlje u skaldu sa unutrašnjim napretkom i reformama mogu brže ka EU - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA