≫ 

Vučić: Snažan zamah svih odnosa Srbije i Mađarske

U periodu januar-jul trgovinska razmena između dve zemlje je bila 2,2 milijarde evra

  • 3

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

12.00 Odnosi Srbije i Mađarske u savremenoj političkoj istoriji na najvišem nivou

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou u savremenoj političkoj istoriji, i da je saradnja dve zemlje napredovala u svim oblastima, politici, ekonomiji, trgovini.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednicom Mađarske Katalin Novak rekao da je za prvih sedam meseci trgovinska razmena između dve zemlje 2,2 milijarde evra, te da najveću stoptu rasta u trgovini beležimo upravo sa Mađarskom.

Naveo je da je Mađarska četvrti trgovinski partner, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.

- Kada sam postao premijer, Mađarska je bila 10. ili 11. trgovinski partner. Danas je četvrti, sa jasnim naznakama da će biti i treći, ako nastavimo ovako u naredne dve godine - rekao je Vučić.

Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, te da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu.

Vučić je istakao da je dobrim odnosima dve zemlje uvek doprinosila i predsednica Novak, kao i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega im je zahvalan, a posebnu zahvalnost uputio je Ištvanu Pastoru, lideru Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, čoveku koji, kaže, predstavlja most između Srbije i Mađarske.

Ukazao je da je 2010. godine bilo 237 imeđunacionalnih incideneta prijavljenih policiji na severu, u Vojvodini, a ove godine ih je 35 puta manje.

- Gotovo da ne postoje. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara -  podvukao je Vučić.

Posebno je skrenuo pažnju na to da je mađarska predsednica u svojoj zemlji mnogo uradila po pitanju demografije, gde su mere imale dosta uspeha.

Preneo je da je svojoj koleginici pokazao koliko Srbija danas ulaže u tu oblst, značajno više nego pre 10-20 godina, kao i da to daje rezultate uglavnom u ruralnim sredinama, ali ne i u urbanim, a da ga je ona posavetovala šta bi još moglo da se uradi.

- Nastavićemo da slušamo i učimo o tome, jer svi putevi, bolnice, pruge, neće vredeti ako nemamo kome to da ostavimo i ako ne budemo imali dece - poručio je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o svim pitanjima, pa i o energetici, ponovo zahvalivši mađarskim partnerima što su omogućili da koristimo njihova skladišta, po povoljnim uslovima, i što ćemo moći da crpimo gas iz Mađarske.

Aleksandar Vučić, Katalin Novak Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- To je važno iz tehničkih razloga, pa ćemo zimu moći lakše i nešto spokojnije da dočekamo, što ne bismo mogli bez podrške Novak i Orbana - rekao je Vučić.

Podsetio je da se radi i na infrastrukturnom povezivanju, brzom prugom Beograd - Budimpešta, izrazivši uverenje da će do 2025. godine, uprkos svemu, taj projekat biti završen, a svi mogu za 2 sata i 40 minuta da stignu do centra Budimpešte.

Zahvalio je mađarskoj predsednici što uvek i na svakom mestu pruža podršku evropskim integracijama Srbije, kao i političkim stavovoma - racionalnim, pragmatičnim, normalnim, koje, kaže, zajednički zastupamo za deo centralne Evrope.

Istakao je i da Mađarska ima razumevanje za sve pokušaje Srbije da pronalazi kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištiniom.

Dodao je da je važno da postoji bliski dijalog sa mađarskim partnerima, te da se raduje skorom susretu i sa Viktorom Orbanom.

- Uvek ste dobrodošli u Srbiju - poručio je Vučić čestitavši svojoj koleginici iz Budimpešti rođendan, koji je nedavno proslavila.

EU da donese odluke o što skorijem priključenju Srbije EU

Aleksandar Vučić, Katalin Novak Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednica Mađarske Katalin Novak poručila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.

Novakova je rekla da je sa Vučićem razgovara danas o proširenju EU.

"Mađarska je podržala da Ukrajna i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces intragacije ZB i da urode plodom napori zemlja ZB, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU", rekla je Novakova.

Ističe da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.

"Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja ZB i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari", poručila je Novakova.

Svečani doček za mađarsku predsednicu

10.14 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučcic i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Novak će razgovarati u četiri oka, a zatim će uslediti i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Posle toga, predviđene su izjave za medije srpskog predsedika i mađarske predsednice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxxl

    9. septembar 2022 | 13:04

    Ništa lepše od dobrih komšijskih odnosa.

  • Бонвиван

    9. septembar 2022 | 13:35

    Све може само нас не увлачите у ЕУ и НАТО!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA