≫ 

Predsednik Vučić odlikovao premijera Mađarske Viktora Orbana

Vučić je svog gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

  • 8
Aleksandar Vučić, Viktor Orban Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Vučić je svog gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

- Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na medusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje - napisao je Vučić na insragramu.

Orban: Mađari i Srbi moraju biti prijatelji

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, istakao je danas u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

- Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo - poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula „najveći Mađar“, koju je dobio Ištvan Sečenji.

- On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao „Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i ispreleteni i, hteli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje - naglasio je on.

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, podvukao je on.

- Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu - rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

- U vateropolu može postojati samo jedan pobednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo - naglasio je on.

Orban je rekao da nas istorija podseća na tu zajedničku misiju, a to je odbrana južnih vrata Evrope.

- To je misija i odgovornost dve zemlje. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope - podvukao je on.

Istakao je da se migracija pojavljuje u talasima u raznim oblicima i da je zajednička odgovornost da se ona kanališe.

- Istorija geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju. Zahvalan samo što smatrate da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije. Za zadatke koji nam predstoje Mađari i Srbi treba da imaju dovoljno snage - istakao je on.

Vučić:Kako je lako zaboraviti Povelju UN u slucaju Srbije...

Vučić je preneo danas da je i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta.

- Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom UN i važećim Rezolucijama UN, a kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja, kao i važeća Rezolucija 12 44 koja govori o integritetu Srbije - rekao je Vučić, na pitanje da komentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima je Srbija, i volju za prijem Ukrajine u Uniju, dok države Zapadnog Balkana čekaju na to godinama.

Dodao je da je Orbanu ukazao na težinu pozicije Srbije i zašto je kod nas toliki problem sa popularnošću EU.

Vučić je zahvalio još jednom Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da uvek u Briselu, i od Orbana i od ministra Petera Sijarta, možemo da čujemo samo podršku.

Poručio je da je Srbija na evropskom putu, ali ima i svoje nacionalne i državne interese, od kojih ne može i neće da odstupi, bez obzira na to kako neko sa 0,5 ili 0,6 odsto glasova u svojoj zemlji, misli drugačije o poziciji i budućnosti Srbije.

Vučić je rekao i da će sa gostom iz Mađarske nastaviti razgovore i na ručku, na kojem će im se pridružiti srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Peter Sijarto i drugi, o važnim temama i kako da se rešavaju problemi pred jesen i zimu.

- Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje - rekao je Vučić, i uz čestitke, poručio Orbanu da je ovo njegova druga kuća, u kojoj je uvek dobrodošao.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. septembar 2022 | 11:04

    Za koje zasluge ???

  • Ruzica

    16. septembar 2022 | 13:10

    Zato sto je veliki prijatelj Srbije, zato sto je najrazumniji lider u EU, zato sto je nas predsednik najbolji predsednik Srbije u zadnjih osamdeset godina!!!

  • 👨‍💼

    16. septembar 2022 | 11:34

    Jel iko tebe odlikovao??? Gde su ti zasluge??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA