Srpska zastava se vijori u Njujorku: Predsednik Vučić podelio fotografiju iz Amerike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je objavio stori na kome je prikazana slika koju je zabeležio u NJujorku a na kojoj se vidi srpska zastava.

  • 3
Zastava Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbije

Podsetimo, predsednik Vučić nalazi se u Njujorku gde će se povodom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastati sa više od 30 zvaničnika država širom sveta i šefovima ključnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija.

Vučić je ranije najavio da će u Njujorku snažno stati u odbranu međunarodnog prava, na koje se u slučaju Ukrajine zapadne sile zdušno pozivaju, a pogazile su ga kada je reč o Kosovu. On će se sutra obratiti Generalnoj skupštini, gde će govoriti o principijelnim pozicijama Srbije i braniti državne i nacionalne interese.

Zastava Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbije

Posebno su značajni susreti sa najvišim zvaničnicima vašingtonske administracije i značajnim brojem uticajnih kongresmena. Vučić bi tako trebalo da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i sa Džejkom Salivenom, savetnikom američkog predsednika DŽozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost. Na agendi su i razgovori sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, kongresmenima iz redova i demokrata i republikanaca, među kojima je i Erik Svolvel. Dogovoreni su susreti i sa Ričardom Grenelom, bivšim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, i Džaredom Kušnerom, savetnikom i zetom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Planirani su susreti i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, kao i sa liderima Evropske unije - šefom diplomatije Đozepom Boreljom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Vučić bi trebalo da se sastane i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

Još nije utanačeno da li će prisustvovati i prijemu koji za svetske lidere organizuje predsednik SAD zbog redosleda govora u UN. Takođe, čeka se potvrda termina i za sastanak sa kineskim šefom diplomatije Vang Jiem. Vučić će imati i važne sastanke sa liderima Svetskog jevrejskog kongresa i predstavnicima Jevrejske organizacije za restituciju.

U delegaciji Srbije na GS UN su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je juče da ako se pogleda desetak godina unazad, nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom Srbije i članovima naše delegacije.

REGION I EKONOMIJA U FOKUSU

Zasedanje Generalne skupštine UN u NJujorku biće još jedna prilika da lideri Zapadnog Balkana "pretresu" sva otvorena pitanja koja opterećuju region. Planirano je da se predsednik Vučić sastane sa zvaničnicima zemalja u regionu koji budu doputovali na zasedanje GS UN, a poseban sastanak trebalo bi da bude organizovan i u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije.

Pored političkih razgovora, Vučić će imati i važne sastanke na kojima će tema biti ekonomija. Sastaće se sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom, DŽaredom Koenom, direktorom IT kompanije "DŽigsou", direktorom "Behtela".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😆

    19. septembar 2022 | 14:55

    I šta sad?? Dogurali smo daleko!!

  • FANTOM 🇷🇺 🇷🇸🇲🇪🇸🇮🇲🇰🇭🇷🇧🇦

    19. septembar 2022 | 16:23

    Tamo se vijori zastava Republike Srbije. Zastava Srpskog naroda je istih boja i njihovog istog redosleda ali bez ikakvih drugih obeležja na njoj. Ko ne veruje neka izgugla.

  • Krusko Medo

    20. septembar 2022 | 08:18

    Pa vijore se zastave svih država članica UN pa šta????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA