≫ 

Vučić: Moj govor u UN izazvao veliku pažnju jer je drugačiji, neko mali se drznuo da kaže istinu

Predsednik se obraća iz Njujorka

  • 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas za srpske medije iz Njujorka, gde je prisustvovao zasedanju 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

- Razgovarao sam sa senatorom Džejkom Salivenom, po mnogima je on drugi čovek Amerike. On je svakako budućnost američke politike, razgovarali smo i o ekonomiji, politici, Kosovu i Metohiji, energetici. Složili smo se da se fokusiramo više na ekonomiju. Imam i niz važnih sastanaka, tek sutra oko jedan, dva po američkom vremenu, dakle uveče po srpskom vremenu završavam ovde obaveze i vraćam se u Srbiju - rekao je Vučić.

On je naveo da je imao sastanak i sa predsednikom Irana.

- Bavili smo se poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije, ne interesuje me o unutrašnjim pitanjima. Moje je da se borim za Srbiju, za njen integritet.

Vučić je naveo i da su mu mnogi čestitali posle govora.

- Ali ja sam samo govorio istinu. Ja se rukovodim time jesmo li time napravili nešto dobro za našu državu ili ne. Podigli smo svoju cenu i pokazali da smo sposobni da se borimo za svoju zemlju.

- Govor je bio duplo gledaniji od govora Zelenskog, ali ne mora to da znači ništa. On je svakako ovde velika zvezda i predsednik je mnogo veće zemlje nego što je naša, u središtu je pažnje. Moj govor je izazvao pažnju jer je drugačiji i jer se neko ko je mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli neki od lidera značajnih zemalja da mi čestitaju i da kažu da to nisu čuli u poslednjih 10 godina. Mnogi ljudi u svetu su rekli "Da, to je ono što želimo da čujemo".

- Drago mi je da smo pokazali da nismo šaka zobi koju može da pozoba svaka vrana. Važno je da znaju da smo mi ti koji smo pokvarili taj narativ kada je u pitanju priča teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Sam narativ i sama priča teže prolazi u svetu ako postoji neko da ih podseti na ovo da nisu uvek poštovali principe UN. Oni će zato ići na to da se što pre reši kosovski čvor, ali da li smo imali izbora? O čemu da govorimo dok nam gori na Kosovu i Metohiji? Da pričam besmislice, floskule?

- Politički sam veteran i uspeo sam da rekavši to sve to ostane bez ne znam kakve javne kritike, jer su pažljivo birane reči, ja sam iznosio činjenice.

- Prisustvovaćemo velikom svetskom sukobu, ali gledaćemo da Srbija preživi.

Čitao nepostojeći papir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu „Prištini insajt“ da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, konstatovao je da je „očigledno onda čitao nepostojeći papir“.

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: „Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici“.

Kazao je da nije hteo da primi taj papir jer zna da bi, ako se pojavi u javnost, njega okrivili.

- Ovako nisam primio papir pa znaju da nemam veze sa objavljivanjem - dodao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika Samoopredeljenja da je Kosovo spremno za napade i da poseduje naoružanje da se brani, Vučić je rekao da Srbija ne bi da ratuje , a da se divimo snazi njihove opreme i oružja.

- Mi svoj posao, oni svoj - poručio je on.

Na vest da je Srbija zbog premišljanja vlasti u vezi prošlog Evroprajda, stavljenana listu za praćenja globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS, Vučić je poručio „neka nas prate“.

Mnogo nas je ta vest pogodila, neka nastave da nas prate. Vi se trudite da uradite sve što možete da svima glave sačuvate i da budete fer i zaštitite ljude, a onda tako“, dodao je on.

Video: Vučić: Ne možemo i nećemo se odreći svoje politike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siromasna kuca

    22. septembar 2022 | 19:58

    I moj novcanik je izazvao paznju,metar drva sa sest na dvanajst hiljada

  • Cika Velja

    22. septembar 2022 | 19:56

    Jes vala, svi svetski lideri se poplasili..

  • Vapaj

    22. septembar 2022 | 20:45

    Sve pada u vodu jer narod je besan ,bolestan i gladan. Zivot Srbina je kosmar Sa tim minimalcem moze samo skup konopac da se kupi. I sa platom koja je jedva 450 e. Kraj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA