≫ 

Profesori FPN o uticaju velikih sila: Da li je Srbija čardak ni na nebu ni na zemlji?

Tokom sedam meseci rata u Ukrajini i neostvarenih očekivanja kraja sukoba, najnovija dešavanja najavljuju krupne promene u međunarodnim odnosima koje će uticati i na Srbiju

  • 0
Ivo Visković, Dejan Jović, Željko Budimir Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Umesto željenog primirja, situacija u Ukrajini najavljuje zaoštravanje sukoba i njegov još jači uticaj na međunarodni poredak. Profesori političkih nauka iz Beograda, Zagreba i Banjaluke kažu da interesi velikih sila i pritisci na Srbiju neće prestati, i da će joj biti sve teže da ostane neutralna.

Tokom sedam meseci rata u Ukrajini i neostvarenih očekivanja kraja sukoba, najnovija dešavanja najavljuju krupne promene u međunarodnim odnosima koje će uticati i na Srbiju, piše RTS.

- Mora se odlučiti na kojim osnovama će počivati međunarodni odnosi – da li na pravu jačega ili na poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti svih zemalja. Ali ne samo to, nego konkretni oblici svakodnevnog ponašanja postaju predmet o kojima se mora ozbiljno razmišljati, jer nakon ovoga što se dogodilo, mislim da se zaista više ne može govoriti da će svet biti isti - rekao je Ivo Visković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Nije optimista, profesor Visković priznaje, ni kako će se rat na istoku Evrope preliti na Balkan. Ideju Rusije da Ukrajina na kraju ne bude članica NATO-a ilustruje izrekom - terajući lisicu, isterali su vuka. Dve neutralne države, Finska i Švedska, geostrateški mnogo značajnije, sada su na pragu alijanse, ukazuje Visković.

- Mi smo u relativnom privilegovanom položaju čardaka ni na zemlju ni na nebu. Dosta dugo smo prilično vešto, moram priznati, plivali, idući ni na jednu ni na drugu obalu, ali matica reke se naglo pojačala. Ovo što se dogodilo sa ratom u Ukrajini, mi smo dovedeni u situaciju da se moramo jasnije opredeliti - dodao je Visković.

Jović: Držati odvojeno pitanja KiM i Ukrajine, ako je moguće

Poziciju prema pitanju Kosova i Metohije Zapad neće menjati bez obzira na okolnosti, smatra profesor zagrebačkog fakulteta Dejan Jović.

- Meni se čini u ovom momentu da bi bila logičnija politika da se ne otvara kosovsko pitanje istovremeno kada se otvara pitanje odnosa prema Rusiji i Ukrajini. Držite te dve stvari odvojene, ako je ikako moguće. Nije dovoljno to što si pritisnut zbog sankcija Rusiji, nego sada još ideš i u reviziju ovoga pitanja, koje je za Zapad identitetski važno, kao što je važno identitetski za Srbiju i da neće biti kompromisa. Zašto pored jedne krize otvaraš i drugu - naveo je Jović.

Budimir: Predaja KiM neprihvatljiva iz racionalnih razloga

Za Željka Budimira, sa Univerziteta u Banjaluci, pitanje predaje Kosova je neprihvatiljivo, i to iz čisto principijelnih i racionalnih razloga.

- Određene stvari vam neko otme, nekad morate da se pritrpite, to ne znači da opet treba da ratujete za to. Ja ne znam kako će se rešiti pitanje Kosova, ali kao demokrata, kao čovek koji iznad svega poštuje demokratiju, to pitanje treba da se rešava na referendumu u Srbiji. Niko nema pravo u Srbiji da jednu takvu stvar, možete da je posmatrate kao iracionalnu, kao politiku, kao zavet, kao mit, da je donose mimo svog naroda - rekao je Budimir.

"Profitiraju samo Kina i SAD"

Saglasni su, sa bilo koje tačke da se gleda, rat širih razmera koji uključuje i atomsko naoružanje najgori je scenario i potpuni poraz međunarodno proteka.

Iz trenutne sitacije, kažu profitiraju, ekonomski, samo Kina i Amerika.

Video: Vučić: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajne, ali Rusi će da nam budu prijatelji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA