≫ 

Ambasador Pinter: Odnosi Budimpešte i Beograda veoma bliski

Pinter je za današnju "Politiku" rekao da Mađarska i Srbija treba sada da intenziviraju saradnju i zajednički planiraju kako bi se pred predstojeću zimu osiguralo da ni industrija, ni stanovništvo dve zemlje ne trpe posledice energetske krize u Evropi

  • 0
Budimpešta, Mađarska Foto: Telegraf.rs

Odlazeći ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, izjavio je da su odnosi Budimpešte i Beograda poslednjih godina postali veoma bliski, što nije zabeleženo u dosadašnoj istoriji.

Pinter je za današnju "Politiku" rekao da Mađarska i Srbija treba sada da intenziviraju saradnju i zajednički planiraju kako bi se pred predstojeću zimu osiguralo da ni industrija, ni stanovništvo dve zemlje ne trpe posledice energetske krize u Evropi.

Ambasador je podsetio da je Budimpešta, u roku od samo 10 dana, nedavno pozitivno odgovorila Srbiji na njen zahtev da skladišti gas u Mađarskoj.

Mađarska podržava članstvo Srbije u EU, jer bi time Unija samo bila na dobitku, istakao je Pinter.

On je rekao da trenutno nije na dnevnom redu da Budimpešta eventualno revidira odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Koosva i Metohije.

Ambasador Pinter, koji u oktobru napušta dužnost koju je obavljao osam godina, a pre toga je već radio u Beogradu od 2003. do 2007. godine, napomenuo da mu je nedavno jedan prijatelj rekao da je sad već Beograđanin i da je postao beogradski Mađar.

Video: Orban po dobijanju najvećeg srpskog ordena: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA