≫ 

Petar Petković: Upad u Zubin Potok direktna pretnja srpskom narodu

Naveo je da je reč o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO

  • 1
Petar Petković

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo u subotu u opštini Zubin Potok, protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, prema kojem pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez duplog odobrenja - komandanta KFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali, poručio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

- Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji nijedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu - dodao je Petković.

Dodao je da je pitanje da li je neko i ko prećutno dozvolio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbunu Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i da je zbog toga neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.

- Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM, jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate - kaže Petković.

Tome, kako je naveo, služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića.

- Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić - kaže Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA