≫ 

Istoričar Efraim Zurof osudio naslovnicu hrvatskog Ekspresa: "Fašizam u punom sjaju"

Hrvatski nedeljnik Ekspres objavio je karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima

  • 0
Efraim Zuroff Foto: Profimedia/Ognjen Stevanovic / Alamy / Alamy

Direktor za istočnoevropska pitanja izraelskog Simon Vizenatl centra i istoričar holokausta dr Efraim Zurof, oštro je osudio postupak hrvatskog nedeljnika Ekspres koji je ove nedelje objavio karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov "Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma".

"U dva nedavna incidenta, hrvatski fašizam je zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu. Naime, hrvatski nedeljnik Ekspres objavio je ove nedelje karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov "Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma". Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista", navodi se u saopštenju.

Kako dalje stoji, sa druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej Junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala "Za Dom Spremni" , što je dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava "Sieg Heil", navedeno je.

"Ovo se dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima. Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori."

Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

- Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice - zaključio je dr Zurof.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA