Veliki dan za Novi Sad: Mirović otvorio novoizgrađeni blok Medicinskog fakulteta

Novoizgrađeni blok medicinskog fakulteta u Novom Sadu otvoren je danas

  • 0
Igor Mirović Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas novoizgrađeni blok Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, objekat površine 2.700 kvadratnih metara.

Reč je o zajedničkom projektu za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 143 miliona dinara uz učešće Medicinskog fakulteta u iznosu od 190 miliona dinara.

- Zadovoljan sam jer sam danas video jedan dobar rezultat zajedničkog rada. Zdravstvo traži kontinuitet ulaganja i u ljude i u opremu, kako bi se ova važna oblast razvijala na najbolji mogući način. Ovaj objekat omogućiće još bolje uslove i za studiranje i za naučni rad, čije kontinuirano unapređivanje i jeste naš glavni cilj - izjavio je predsednik Mirović.

U okviru novoizgrađenog dela Medicinskog fakulteta nalazi se šest laboratorija, specijalizovani kabinet za zdravstvenu negu, kabinet za logopede i fizioterapeute, amfiteatri, dve garaže –koje Medicinski fakultet do sada nije imao, prostor za skladištenje opasnih materija i drugi pomoćni objekti.

Predsednik Mirović podsetio je na to da je kompletna revitalizacija i modernizacija pokrajinskog zdravstvenog sistema, još od 2016. godine, jedan od ključnih prioriteta Pokrajinske vlade, u koji je uloženo 16 milijardi dinara.

Igor Mirović Foto: Pokrajinska vlada

- Izvršili smo veliku transformaciju zdravstvenog sistema. Nastavljamo da realizujemo investicije u zdravstvu uz podršku predsednika Republike i Vlade Srbije. Obnovili smo 13 klinika Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, a očekuje nas i rekonstrukcija Klinike za očne bolesti i Klinike za urologiju, kao i procedura za rekonstrukciju stare zgrade Kamenica 1 - izjavio je predsednik Mirović.

Prema rečima predsednika Mirovića, izgradnja blokova B i C Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, projekat koji finansira Vlada Republike Srbije, kako je najavljeno, biće završena u roku. U pripremi je i rekonstrukcija bolnica u Subotici, Senti i Somboru, a u toku je i obnova Opšte bolnice u Kikindi, koju finansira Vlada Srbije.

- Pokrajinska vlada finansiraće i izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju studentskog doma u zoni Medicinskog fakulteta - izjavio je predsednik Mirović.

Na novosadskom Medicinskom fakultetu trenutno ima više od 5.500 studenata na svim nivoima studija, kao i oko hiljadu specijalizanata. Do sada je odškolovao preko 13.000 diplomaca, od kojih oko devet hiljada lekara. Na Medicinskom fakultetu trenutno radi 630 predavača.

- Veliki dan za Medicinski fakultet, jedan od najvećih fakulteta u okviru Univerziteta u Novom Sadu – otvaranje novog objekta pred početak nove školske godine. Ono što smo započeli u jeku pandemije, mi smo uz podršku Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata i realizovali - istakla je prof. dr Snežana Brkić, dekan Medicinskog fakulteta.

Događaju su prisustvovali i savetnica predsednika Republike Srbije za socijalna i zdravstvena pitanja Verica Lazić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA