EPZ u Pragu neće zvanično pokrenuti pitanje neuvođenja sankcija Rusiji

Što se tiče posledica po Srbiju zbog neprihvatanja sankcija, to bi, kaže on, bila tema za debatu između zemalja članica Unije, ali ne u formatu 44 zemlje koliko ih se okuplja u Pragu

  • 0
Prag, Češka

Foto: Telegraf.rs

Na prvom sastanku Evropske političke zajednice (EPZ), koji će biti održan sutra u Pragu, neće zvanično biti pokrenuto pitanje neprihvatanja Srbije da uvede sankcije Rusiji i zahtev da to učini, izjavio je danas visoki funkcioner Unije u Briselu.

"Mogu da se očekuju poruke od nekih zemalja, za koje je prihvatanje Srbije da uvede sankcije od nacionalnog interesa, a za druge je to manji prioritet", kazao je evropski funkcioner na brifingu za novinare.

Ovaj izvor očekuje da na sastanku u Pragu budu poslate poruke o potrebi prihvatanja sankcija i spoljne politike EU i očekuje da Srbija objasni zašto to ne čini.

Značaj skupova poput ovog, po njegovim rečima i jeste da se razgovara na sve teme.

Što se tiče posledica po Srbiju zbog neprihvatanja sankcija, to bi, kaže on, bila tema za debatu između zemalja članica Unije, ali ne u formatu 44 zemlje koliko ih se okuplja u Pragu.

Visoki zvaničnik EU je rekao da nije bilo nikakvih problema pri pozivu Kosova na sastanak Evropske političke zajednice.

Kako je naveo, zemlje članice EU koje ne priznaju Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, nisu imale primedbe na prisustvo Prištine u Pragu.

Što se tiče evropske pomoći u energetskoj krizi, evropski funkcioner je rekao da je Zapadni Balkan tražio da učestvuje na evropskoj platformi za energiju već u martu, kada je izbio rat u Ukrajini.

Prema ovom izvoru, stvari u ovom domenu kasne, ali on smatra da je proces u toku.

„Postoji apel Evropskog saveta, apel koji je prema meni nešto što je prihvaćeno i proces treba da se produži“, rekao je on i dodao da je o tome već govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropski funkcioner je insistirao na tome da Evropska politička zajednica nije zamena za proces proširenja Evropske unije kao što se spekuliše.

Na ovom sastanku se neće razgovarati o otvaranju poglavlja u pregovorima za proširenje, već da su samiti sa Zapadnim Balkanom skupovi koji se fokusiraju na proces proširenja, otvaranje poglavlja i debate oko procesa pristupanja.

Ovaj forum 44 zemlje Evrope, kako je objasnio evropski zvaničnik, ima drugi cilj, a to je da se fokusira na političke teme sa svim zemljama, i one koje su napustile EU i one koje hoće da se priključe.

Sa ovog sastanka neće biti objavljeni formalni zaključaci, ali je predviđeno da predstvnici 44 evropske zemlje razgovaraju o bezbednosti, stabilnosti kontinenta, solidarnosti sa Ukrajinon, migracijama i o energetskoj krizi.

Ideja o ovom formatu sastanaka svih zemalja evropskog kontinenta potekla je od francuskog predsednika Emanuela Makrona u maju ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA