≫ 

Petković posle pregovora u Briselu: Ovim dogovorom nema nikakvih kazni Aljbina Kurtija, sačuvali smo mir

Ovim dogovorom uspeli smo da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije, rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 10

Beograd i Priština postigli su dogovor o izbegavanju daljih eskalacija u vezi sa preregistracijom vozila, a tim povodom javnosti se obratio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

- U skladu sa onim što je insistirao Beograd, ovde u zgradi Spoljno-političke službe Evropske unije, posle sedam sati teških razgovora, uspeli smo da postignemo dogovor.

Ovaj dogovor se znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama. Ovim dogovorom sutra od 8 časova nema nikavih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti, kao što nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije - rekao je Petković.

Kako je dodao, ovim dogovorom sačuvali smo mir.

- Ovim dogovorom uspeli smo da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije - istakao je on.

Ono što je posebno važno i što želim da istaknem i poručim, posebno srpskom narodu na severu KiM, a to je da ovim dogovorom ostaju KM tablice koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na severu KiM moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada, dodao je.

Kako je objasnio, to između ostalog znači da će apsolutno svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje KM tablica.

- Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem, fizički, potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, ali i onako za poslednje tri godine te KM tablice nove, fizički nove tablice, se nisu izdavale -rekao je on i dodao:

- Aljbin Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana i to je važno da kažem. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe na severu KiM. Svakako, dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega normalizaciji odnosa na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi, kako Srba, tako i Alabanaca. Ali ono što je najvažnije, večeras, odavde iz Brisela poručujem srpskom narodu na KiM, poručujem svim vlasnicima automobila sa KM tablicama da mogu mirno da spavaju. Sačuvali smo naše KM tablice - poručio je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    23. novembar 2022 | 23:54

    I sta posle isteka KM tablica ??? Pa naravno bice rks tablice. Jos jedna " pobeda"

  • Beograd Srbija

    23. novembar 2022 | 23:56

    -Sta su albanci dobili zauzvrat gos Petkovicu dali mozes da nam kazes, mi cekamo odg iz Bg koji podrzavamo nas narod sa KIM.

  • Sah mat

    24. novembar 2022 | 06:35

    Ljudi pa moze sever da organizuje tablice ne mora ni pristina ni beograd izdavati ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA