PONOVO VIZE? Izglasan mehanizam koji omogućava suspenziju bezviznog režima!

Za usvajanje mehanizma koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, u koje spada i Srbija, privremeno ponovo uvedu vize, glasao je 631 poslanik Evropskog parlamenta, dok je 236 bilo protiv

  • 17

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, u koje spada i Srbija, privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 njih bilo protiv.

Poslanica Tanja Fajon je zatražila da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta.

Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan, ali ona smatra da ne postoji opasnost od uvođenja viza zemljama Zapadnog Balkana.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koji su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvini režim.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    12. septembar 2013 | 13:21

    Hvala ciganima,i drzavi Srbiji koja kurti i murti izdaje pasose i drzavljanstva,ponajvise shiptarima...

  • ona

    12. septembar 2013 | 13:41

    Dalibore@ ne lupetaj vise. Ti ako ne želiš da vidis dalje od Srbije ti sedi kuci i gledaj RTS1, a mi koji hocemo da putujemo kada nam se putuje , mi cemo putovati. Idi ti u Evroaziju pa se setaj budali jedna!!

  • grada

    12. septembar 2013 | 14:04

    Svaka cast nasim nesposobnim politicarima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA