PROMENIO JE SVET: Pogledajte kompletnu istoriju Androida (VIDEO)

Prvi Android pojavio se 2008. godine i bio je spor, ne previše intuitivan i ružan. Međutim, za proteklih šest godina "Zeleni robot" je drastično napredovao, pa je on sada najpopularniji na svetu. U nastavku pogledajte i zbog čega

  • 4

Danas Android pokreće više od milijardu pametnih telefona, tableta i pametnih satova širom sveta, ali to nije oduvek bio slučaj. "Mali zeleni robot" svoj život započeo je pre šest godina.

Android se pojavio 2008. godine, a prvi telefon koji ga je imao bio je T-Mobile G1 odnosno HTC Dream. Tadašnji "Zeleni robot" nije izgledao ni približno isto kao današnji. Bio je spor, ne previše intuitivan i ružan. S obzirom da iza njega stoji Google, ovaj operativni sistem je tokom godina doživeo brojna poboljšanja, dodate su mu nove funkcionalnosti, poboljšane performanse i dizajn.

Do danas se pojavilo šest verzija Androida koji uvek nose ime po nekim slatkišima. Cupcake 1.5 verzija pojavila se 2008. godine, i to je prvi put da se svetska javnost susrela sa ovim operativnim sistemom. Godinu dana kasnije na red je došla verzija 2.0 Eclair koja je debitovala na Motorola Droid uređaju, i koja je donela smartfon navigaciju. 2011. godine pojavio se Honeycomb 3.0, prva verzija Android za tablete.

Iste godine, samo malo kasnije na red je došla i četvrta verzija pod imenom Ice Cream Sandwich, koja je donela moderniji dizajn interfejsa. U oktobru 2013. godine stigla je 4.4 KitKat verzija, i na kraju pre manje od mesec dana pojavio se najnoviji Android 5.0 Lollipop, najlepši i najbolji Android do sada.

Android je tokom ovih šest godina drastično napredovao, a šta će nam novo doneti narednih godina ostaje nam da vidimo.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA