NASILJE MEĐU OSNOVCIMA: Lome kičme, mažu se fekalijama, tuku nastavnike!

Poslednji slučaj kad je nekoliko maloletnika pretuklo profesora u Novom Sadu potvrdio je da je nasilje u školama i dalje veliki problem s kojim se suočavaju deca, njihove porodice, škole i druge institucije

  • 13

Slučaj koji je potresao srpsku javnost kada je nekoliko maloletnika pretuklo profesora u Novom Sadu, po ko zna koji put, otvorilo je pitanje učeničkog i maloletničkog nasilja u Srbiji, odnosno dilemu o tome koliko je ono zapravo rasprostranjeno.

Izveštaj Zaštitnika građana o pravima deteta u 2012, objavljen u maju ove godine, pokazao je da je nasilje u školama i dalje značajan problem s kojima se suočavaju deca, njihove porodice, škole i druge institucije.

Ipak, zaštitnik građana Saša Janković je na sednici Odbora za prava deteta, na kojoj je razmatran izveštaj, rekao da se uočava izvestan pomak u postupanjima škola i inspekcijskom nadzoru.

Takođe, i prema podacima iz Unicefa, sprovođenjem projekta "Škola bez nasilja" nasilje u osnovnim školama u Srbiji se smanjuje. Ipak, učenika koji su doživeli bilo kakav oblik nasilja je i dalje mnogo, a čak 65 posto učenika je doživelo bar jednom neki nasilni napad tokom školovanja.

Vođa ovog projekta Jelena Zajeganović za Telegraf kaže da je nasilje u školama manje za čak 50 odsto.

- Ono što je nama bilo najbitnije jeste smanjenje fizičkog nasilja,  ali ono što i dalje nismo uspeli da regulišemo je socijalno nasilje koje čak ni radionicama nismo uspeli da rešimo. I dalje su prisutna klasifikovanja na osnovu pola, rase i imovinskog stanja - rekla je Zajeganovićeva.

Primer vršnjačkog nasilja na osnovu razlika, koje iz verbalnog prerasta u fizičko, svakako je slučaj Vuka Gladanca, učenika OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka koji je nakon što je od svojih vršnjaka izvređan da je "gej" i istovremeno i "nacista", došao kući sa povredom vratnog dela kičme.

U prokupačkoj osnovnoj školi  tri učenika romske nacionalnosti izmazala su fekalijama učenika u školskom toaletu. Nakon što su ga skinula do gole kože, garderobu su mu bacili u obližnji kontejner.

Saša Stefanović iz "Mreže organizacije za decu Srbije"  za Telegraf kaže da je neophodno da cela zajednica reaguje kako bi se problem nasilja nad decom konačno rešio.

- Nasilja je bilo i ranije, dobro je što se tome sada pridaje medijska pažnja, odlično je to što je Ministarstvo prosvete i nauke uvelo SOS telefon na koji deca mogu da prijave nasilje. Dečje nasilje je neprihvatljivo, preventiva rešava sve! Bitno je rešavati problem sektorski, svaki grad treba da se zalaže za iskorenjivanje nasilja - poručio je Stefanović.

(I. D. / M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    12. septembar 2013 | 13:20

    A ko je kriv za to?Roditelji,zapad i mediji !!!

  • mica

    12. septembar 2013 | 13:37

    Prvo roditelji pa mediji koji pustaju agresivne crtane filmove tako da deca od 3-4 godine imaju sta da vide

  • s

    12. septembar 2013 | 13:53

    Nije stvar u tome da li je neko gej,crn,pripadnik neke druge manjine..ovakve osobe napadaju na ulici bez ikakvog razloga bilo koga,ako im je u tom trenutku doslo da nekog napadnu...Navijaci,neonacisti,sve je to samo izgovor da bi bili nasilni...Npr,ukoliko dodje do napada na nekoj utakmici,momentalno tu osobu u zatvor,recimo na 2 god,pa da vidite kako bi se smanjilo nasilje..a i ovu decu ne treba stedeti...Samo poostriti kazne,i sprovesti u delo...a ne ako je neko ‘‘ tatin sin‘‘ da prodje nekaznjeno,a takvih je dosta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA