GRAM ZA DOLAR: Urugvaj otkrio detalje legalizacije marihuane!

Spekuliše se da će gram marihuane koštati između 0,85 i 0,95 dolara, a tokom meseca stanovnici će moći da kupe najviše 40 grama

  • 8

Urugvajske vlasti objavile su detalje predloga zakona o legalizaciji marihuane koji bi na snagu trebalo da stupi sledeće nedelje. Naime, cena jednog grama koštaće manje od jednog dolara, a svako domaćinstvo moći će da uzgaja šest stabljika kanabisa.

 

Prema predlogu zakona cene u apotekama biće niže od jednog dolara za gram. Međutim, biće ograničena količina, pa će tokom meseca stanovnici moći da kupe najviše 40 grama. Spekuliše se da će gram marihuane koštati između 20 i 22 pesosa (0,85 i 0,95 dolara).

 

Vlada procenjuje da se trenutna potražnja marihuane u Urugvaju kreće između 18 i 22 tone, za šta je potrebno oko 10 hektara plantaža kanabisa.

 

 

Svako domaćinstvo moći će da uzgaja šest stabljika kanabisa, a marihuana će moći da se konzumira na istim mestima na kojima je dopušteno pušenje duvana, ali ne i na radnim mestima.

 

Međutim, vozači uhvaćeni pod dejstvom marihuane biće kažnjeni istom kaznom kao i oni koji voze pod dejstvom alkohola.

 

Prošle godine, Urugvaj je postao prva država na svetu koja je legalizovala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane. Urugvajska vlada se nada da će joj ovaj zakon, koji bi na snagu trebalo da stupi početkom sledeće nedelje, pomoći u borbi protiv kartela. Međutim, kritičari upozoravaju da će izložiti veći broj ljudi drogi.

 

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zis

    3. maj 2014 | 11:51

    Bravo za Urugvajce.cilj legalizacije je da se uništi crno tržište i prodaja svakakvog smeća,Ovako svako će moći da uzgoji "organsku" vutru za sebe i da manje rizikuje,još nešto njihov predsednik nema pratnju,vozi Bubu staru više od 50 god. i svoju predsedničku platu daje sirotinji.

  • Alen

    3. maj 2014 | 11:46

    Doći ce vrijeme i kod nas legalizaciji,polako!

  • Vlajko

    3. maj 2014 | 11:37

    Srbijo..legalizuj maruhuanu...zabrani bensice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA