KRVAVI MUČENICI: Ovih pet svetaca umrlo je u mukama od kojih se ledi krv u žilama!

Pošto su Aksentija posekli, Evgenije i Mardarije su skončali u mukama, Orest je izdahnuo na usijanom gvožđu, a Evstratije u peći ognjenoj

  • 7

Danas, 26. decembra Srpska pravoslavna crkva proslavlja svete mučenike Evstratija, Aksentija, Evgenija, Marderija i Oresta - hrabre svece careva Dioklecijana i Maksimijana.

 

Sveti Evstratije je bio rimski vojvoda u gradu Satalionu, Evgenije mu je bio drug u vojsci, Orest ugledan vojnik, Aksentije sveštenik, a Mardarije prost građanin i zemljak Evstratijev iz grada Aravrakina.

 

Carski namesnici Lisije i Agrikola mučili su najpre Aksentija kao sveštenika. Kada je video nevino stradanje hrišćana, Evstratije se sam prijavio Lisiju i izjavio da je hrišćanin.

 

 

Za vreme Evstratijevog mučenja, stupi Evgenije pred sudiju i uzviknu: "Lisije, i ja sam hrišćanin". A kada su Evstratija vodili s ostalim mučenicima kroz grad Aravrakin, vide ih Mardarije s krova svoje kuće, oprosti se sa ženom i dvoje nejake dece, i pojuri za njima vičući mučiteljima u lice: "I ja sam hrišćanin kao i gospodin moj Evstratije".

 

Pošto je svetom Orestu ispao krst iz nedara, kada je streljao nišan pred Lisijem, poznadoše ga da je hrišćanin, što je i sam naposletku ispovedio.

 

Orest je bio mlad, odličan vojnik, rastom viši od svih ostalih. Pošto su Aksentija posekli, Evgenije i Mardarije su skončali u mukama, Orest je izdahnuo na usijanom gvožđu, a Evstratije u peći ognjenoj.

 

 

Pred smrt svetog Evstratija je u tamnici pričestio sveti Vlasije.

 

Njihove mošti su kasnije prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi njihovog imena - Svetih Petočislenika. U toj crkvi su ih viđali žive, a sveti Orest javio se i svetom Dimitriju Rostovskom.

 

Od svetog Evstratija ostala je jedna od najlepših molitvi, koja se čita na subotnjoj polunoćnici: "Veličaja veličaju tja Gospodi".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA