ZIMA IH POTERALA: Sišle Ere da prodaju luč - onima koji znaju šta je to! (FOTO)

Dolazak zime podsetio nas je na staru tradiciju južnih krajeva Srbije gde se pred prvi sneg okupljaju Ere iz okoline Užica i prodaju luč. Luč je specijalna vrsta borovine isečena na tanke štapiće, prodaje se kao izvrsno gorivo, a zbog svog lekovitog dejstva nekada se koristio u farmaceutskoj industriji

  • 7

Prvi pravi zimski dani doveli su Ere iz okoline Užica u niže krajeve, gde prodaju luč! Mnoge generacije, posebno one koje se od rođenja greju centralnim grejanjem, i ne znaju o čemu je reč. Onih 47 odsto građana Srbije, koji zimu “krote” drvima, znaju da je luč najbolji način da vatra u šporetu plane.

Luč je zapravo specijalna vrsta borovine isečena na tanke štapiće. Nepoznavanje luča, koji je pola Zlatibora u davna vremena hlebom hranilo, dovodi Ere do besa.

- Kako ne znatešta je luč? Pa to je lek, a i njime se podlaže šporet. Od njega se dobija katran, koji je takođe lek, nekada mnogo korišćen u farmaceutskoj industriji, u vreme kada smo koristili bar nešto prirodno. Luč se dobija od panja Crnog bora koji raste u zapadnoj Srbiji, na obroncima Zlatibora.

Da bi Crni bor bio “lučev”, to jest da bi imao puno smole,mora biti star između 100 i 300 godina. Crni bor ima najviše smole od svih. Zbog toga se taj stari panj cepa na sitne delove i svaki pali šporet bolje nego bilo koje veštačko sredstvo. Kada bor gori prelepo miriše. Luč se možestaviti u litar rakije, jedna cepanica, pa se korisi kad odstoji 40 dana. Ta je rakija i lepa za piće i zdrava - kaže Zlatiborac Mihajlo Janković.

Veza nacepanog luča kod Mihajla košta 50 dinara, a velika cepanica košta 150 dinara po kilogramu. Kraj Mihajla je i sikirica, da se panjevi na vreme iscepaju ako kupci nagrnu. Janković objašnjava da se na Zlatiboru od Crnog bora, odnosno luča, nekada pravio katran u velikim količinama. Od te proizvodnje živele su čitave familije. Danas radi samo par starih katrandžija.

 - Katran se nekada proizvodio u primitivnim katranicama iskopanim u zemlji. Otvor, koji je ličio na zarubljenu piramidu, oblepljivan je glinom i u njega su se ubacivale cepanice luča. Kada se katranica napuni, po vrhu se natrpa iverje i zapali. Pečenje katrana na takav način trajalo je 48 sati. Posle dva dana pečenja, lučeve cepanice izgore, a iza njih ostaje katran - objašnjava Janković.

Katran se i danas koristi za mnoga kožna oboljenja, pre svega lišajeve, čireve, šugu, tvrde izrasline na koži, kurje oko, ali i za zglobove obolele od reume.Obolelo mesto treba namazati tankim slojem katrana, a potom umotati gazom. Sem za narodno lečenje, katran je nekada bio nezamenjiv i u farmaceutskoj industriji. Otkupljivale su ga poznate farmaceutske kuće.

Borov luč je u prošlosti služio za osvetljavanje prostorija u kojima su ljudi živeli. Etimološki, reč luč je istog korena kao i latinska reč lux- svetlo, a u srpskom srodna je i reč luča- zrak.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rt

    28. decembar 2014 | 17:26

    Nove generacije ne znaju nista,samo da bulje u monitore i da se zaglupljiju

  • Radovan Kojić

    28. decembar 2014 | 14:25

    Čuj, za one "koji znaju šta je to" Ma, bolan, uz njega sam radio domaću zadaću, matematiku posebno. Jedne noći sam potrošilo "brdo" luča radeći zadatke da bih sutradan išao na republičko takmišenje...Ako vas zanima, a znam da vas zanima, visoko mesto sam osvojio. Ne bih da se hvalim...!!!

  • Dragomir

    28. decembar 2014 | 13:37

    Luc smo stavljali i u ormane, odlicno se pokazao protiv moljaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA