LUKSUZ: Pogledajte palate iz kojih predsednici upravljaju svojim zemljama! (FOTO)

Da li ste znali da svi slovenski predsednici žive u svojim kućama i stanovima? A da slovački predsednik godišnje može da potroši 3,5 miliona evra? U nastavku pogledajte još dosta zanimljivih činjenica o predsedničkim kabinetima susednih država

  • 0

Da li ste se ikada zapitali u kakvim kancelarijama rade i vode države predsednici zemalja u okruženju, koliko imaju savetnika kao i koliko novca troše na godišnjem nivou?

Slovenski predsednik zgradu deli sa Vladom, pa često iste dvorane koriste za primanja i protokole. U kancelariji je sedmoro zaposlenih, pet savetnika, šef kabineta i sekretarica. Proračun za 2015. godinu iznosi skoro 200.000 evra. Svi slovenski predsednici živeli su u svojim kućama ili stanovima.

Printskrin: dnevnik.hr Printskrin: dnevnik.hr

Palata predsednika Republike Srpske, sagrađena je 1936. godine u vreme bana Svetislava Milosavljevića. Od 2002. godine ova zgrada je na listi nacionalnih spomenika BiH, a odlukom Vlade RS dodeljena je na trajno korišćenje instituciji predsednika RS.

Slovački predsednik ima proračun oko 3,5 miliona evra. On je smešten u palati Grasalkovih, građenoj u roko-baroko stilu. Palata s kraja 18. veka ima francuski vrt. U kancelariji je zaposleno 75 ljudi.

Printskrin: dnevnik.hr Printskrin: dnevnik.hr

Kotročeni palata - mesto je kancelarije rumunskog predsednika Klausa Johanisa. U njegovom timu može biti između 15 i 20 savetnika, a državu vode iz reprezentativne palate ukrašene stilskim nameštajem. Kotročeni palata postala je predsednička rezidencija 91. godine, a jedno krilo je i nacionalni muzej.

Printskrin: dnevnik.hr Printskrin: dnevnik.hr

Straža ispred kancelarije bugarskog predsednika turistička je atrakcija. Podaci iz 2003. kažu kako je za predsednika radilo 155 ljudi, ali nije poznato i koliko troše godišnje.

Mađarski predsednik državu vodi iz palate Šandor. Palata je obnovljena 2002. godine, a predsednika čuva počasna straža.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA