SUTRA UJUTRU SPAVAMO DUŽE: Ne zaboravite u nedelju da POMERITE SAT!

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, odnosno, omogućuju uštede u potrošnji električne energije

  • 11

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, odnosno u noći između 24. i 25. oktobra, pomeranjem za jedan sat unazad, pa će umesto 3 sata ujutru biti 2. 

NEMA VIŠE POMERANJA SATA: Rusija trajno prelazi na zimsko vreme

Ovo znači da za vikend prestaje letnje računanje vremena, čiji je cilj ušteda električne energije, a kod nas je prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Datum pomeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na severnoj hemisferi letnje vreme počinje poslednje nedelje marta ili prve sedmice u aprilu.

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bla

    24. oktobar 2015 | 13:58

    ja radim duze... za iste pare...taj sat mi niko nece platiti....

  • Ludi Milojko@

    24. oktobar 2015 | 09:39

    Ludaci oće li to neko već jednom da ukine?

  • Leki

    24. oktobar 2015 | 09:50

    Pomirenja kazaljki sa zimskog na letnje vreme nije stupilo pocetkom 70 godina, kako ste VI na pocetku naveli vec tek pocetkom 80 godina. Sa ciljem sveobuhvatnog stednje energije , sto se udugogodisnjoj praksi nazalost nije dovena Do nekih velikih i znacajnih rezultata. Ispostavilo se sada da je u Evropi ne bas tako popularno i da bi se danas u velikoj vecini odlucili za samo jedno vreme posto nema od tog stalnog pomeranja dva puta godisnje neke vajde , samo nemaju jos potrebnu vecinu u Evropskom Parlamentu da bi i konacno izglasali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA