OVA ŽENA JE RASPLAKALA CEO SVET: U nekoliko rečenica je objasnila ŠTA JE SIROMAŠTVO

- Ja živim tri sata vožnje od klinike za pobačaje. To je jako puno novaca za gorivo. Uostalom, niko ne želi biti viđen kako, svako malo, ulazi i izlazi iz tog mesta. Sve to košta. Svesna sam da se mi za ostatak sveta "kotimo", a ne "rađamo" decu - rekla je Linda Tirado

  • 5

Novac prestane da ima smisla, kada ga nemaš. Tako je i sa onim koji ga imaju previše. Priču o Lindi Tirado je najbolje otpočeti baš ovako. Siromašna žena, sa dna lestvice, želi da dopre do svesti drugih i predoči svoju ispovest o tmurnom životu. Ona ima jako malo slobodnog vremena, jer je zauzeta večernjom školom, svojom decom i poslovima. 

 

FOTKU OVE BAKE IZ BANJALUKE JE LAJKOVALO 20.000 LJUDI: Kada čujete njenu tužnu priču, RASPLAKAĆETE SE (FOTO)

 

Linda ima dva posla, a kada završi sa drugim, vraća se kući i kreće da uči, jer želi da stekne obrazovanje i odradi ostatak svakodnevnih zadataka koje svaka majka jako dobro poznaje.

 

- Nije mi ovako baš svaki dan. U nedelji imam dva slobodna dana. Tada pospremim kuću. Sa decom konačno boravim duže od jednog sata, pa sednemo zajedno i rešavamo domaće zadatke - piše Linda.

 

Nikada ne ide na bolovanje. Nikada ne traži slobodan dan. Nema dugoročnog planiranja, samo izvršavanja zadataka. Ne ide da spava ranije, čak i kada joj obaveze to dozvole, jer se boji da će poremeti ritam koji je uspostavila, pa se sledeće jutro neće probuditi na vreme.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Kada sam prvi puta ostala trudna, živela sam u motelu i imala sam samo mikrotalasnu i maleni frižider. Jela sam samo maslac od kikirikija i sušeno meso, jer su koštali samo 2 dolara. Nisam imala nikakvu perinatalnu brigu, ali znala sam da moram jesti proteine i da mi nedostaje gvožđa - opisuje svoj život Linda.

 

Linda zna da kuva. To je naučila dok je još bila u srednjoj školi. Opisuje kako ljudi na dnu društvene lestvice u SAD retko kada kuvaju. Kaže kako je ta veština mnogima strana. Većina jede jeftinu hranu i ne kuva.

 

- Ljudima mog društvenog položaja kuvanje je veština koju teško savladaju. Znaju ako ne skuvaju večeru kako treba, da bi se neko u porodici mogao razboleti. Od malena smo učeni kako nema puno smisla nastojati postati srednja klasa. Retkima je to pošlo za rukom, a kada i pokušaš, pa ne uspeš, samo se osećaš loše. Zašto se onda uopšte truditi? - objašnjava Linda.

 

Linda se dotakla svih područja života, a ponudila je i odgovor na pitanje zašto sirotinja ima puno dece.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

- Ja živim tri sata vožnje od klinike za pobačaje. To je jako puno novca za gorivo. Uostalom, niko ne želi biti viđen kako, svako malo, ulazi i izlazi iz tog mesta. Sve to košta. Svesna sam da se mi za ostatak sveta "kotimo", a ne "rađamo" decu. Iako, decu imamo iz istih razloga kao i bogati. Nitko ne voli sirotinju koja pravi sirotinju, ali još manje gledaju s odobravanjem na abortus - otkrila je brutalnu istinu Linda.

 

Izgledi da dobije dobar posao takođe su minimalni. Zašto? Prema Lindinim rečima, nije problem u sposobnosti, već u tome što je američko društvo površno. Linda je uverena kako bi bila odlična advokatica, ali svesna je kako ne može da održi izgled bezbrižne osobe, zbog silnih obaveza koje ima.

 

- Rekli su mi kako se ne uklapam u imidž korporacije. Nisam lepa. Nedostaje mi jedan zub, a koža mi je uništena jer živim od nikotina, kafe i nikad ne spavam. Jedino gde ja mogu raditi jeste skrivena u kuhinji gde me niko ne vidi - objašnjava Linda.

 

 

- Pušim. To je skupo, ali se isplati. Vidite, ja sam uvek, uvek iscrpljena, a to je stimulans. Kada sam toliko umorna da ne mogu učiniti niti jedan korak, zapalim i mogu raditi još najmanje jedan sat. To je jedini porok koji imam. To je jedina stvar koja me spečava da ne poludim - rekla je i dodala da su joj cigarete jedini luksuz.

 

Onima koji misle kako si je sirotinja sama kriva, jer nije sposobna donostiti dobre odluke, Linda je ponudila ovo objašnjenje: "Šta vam vrede planovi, štednja kada znaš da ćeš za tri dana opet biti bankrot. Novac prestane imati smisla, kada ga nikada nemaš. Tako je i onima koji ga imaju previše".

 

Koliko je težak život u siromaštvu i koje sve posledice ima na ljudsku psihu, jednom kada čovek u njega padne, Linda je objasnila na zaista jedinstven način. Ponudila je uvid u mentalne procese osobe koja ne vidi izlaz iz takvog života.

 

- Siromaštvo je turbulentno i onemogućuje dugoročno planiranje. Zbog toga vidite žene koje imaju decu s različitim očevima. Zgrabiš nadu gde god je nađeš. Želja da nekome nešto značiš je neopisivo snažna. Jača od potrebe za hranom. Nije važno što će se dogoditi za mesec dana. Mi ne planiramo dugoročno jer bi nam to samo slomilo srce. Zgrabiš što možeš i ideš dalje. Kao da sutra ne postoji - zaključuje Linda.

 

(Telegraf.rs / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milijana

    8. decembar 2015 | 12:40

    Svi smo isti pod jednim nebom,i svi na kraju odemo u jednim hlacama i jednoj majici u jednu zemlju.Drugog neba nema,druge zemlje nema.Davno je neko pozelio biti veci i jaci od onog drugog,davno je neko napravio tu kategorizaciju "vrha ili dna ljestivce".Nisam naucena tako da dijelim ljude.Imala sam i jednih i drugih momenata pomenute kategorizacije.Poenta je pomoci kada god mozes,ali ne zato sto ces u necijim ocima biti veci,vec zato sto to zelis.

  • veki

    17. decembar 2015 | 07:52

    strasno je kad si siromasan. ja sam u srbiji zivela mnogo tesko. sada zivim na zapadu zaradjujem ok, muz zaradjuje mnogo. jedino jos uvek pusim a propusila sam davno od muke . sto kaze linda ta cigara te smiri malo da je poludis . sad mi je usla u krv doduse ispurnjam samo 2,3 na dan

  • Jovan

    9. decembar 2015 | 09:56

    Linda je objasnila svoje viđenje života koji živi bez filozofiranja. Društvo sve manje pomaže siromašne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA