STOP DISKRIMINACIJI I NASILJU NAD ROMKINJAMA: Održana konferencija podrške romskim ženama! (FOTO) (VIDEO)

Konferencijom je predsedavala Radmila Nešić, koordinatorka Romske ženske mreže. Ona je za Telegraf ispričala čime se bave u cilju poboljšanja položaja Romkinja

  • 10

U hotelu "Excelsior" održana je konferencija u okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama" pod nazivom "Stop diskriminaciji i nasilju prema Romkinjama".

Pozdravnu reč prisutnima na skupu uputila je Vera Kurtić, predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže.

Izlagači koji su prisustvovali ovoj konferenciji bili su Jasmina Plavšić, rukovodilac za antidiskriminacionu politiku u Kancelariji za ljudska i manjinska prava, Jan Lueneburg, rukovodilac Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, Vanja Macanović, predstavnica Autonomnog ženskog centra, Ana Saćipović, koordinatorka Udruženja Romkinja Osvit iz Niša.

Prisutnima su se takođe obratili i Danica Jovanović, koordinatorka Udruženja Roma iz Novog Bečeja, Marija Perković, aktivistkinja Romskog ženskog centra za žene i decu DAJE iz Beograda, Rada Gačević, potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Amela Demiri, zamenica predsednika Policijske asocijacije Roma policajaca EPRN i Januš Kurtić predstavnik Stalne konferencije romskih udruženja građana - Liga Roma.

Konferencijom je predsedavala Radmila Nešić, koordinatorka Romske ženske mreže. Ona je za Telegraf ispričala čime se bave u cilju poboljšanja položaja Romkinja.

- Romska ženska mreža broji oko 30 romskih ženskih organizacija na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Sve je počelo sa 14 žena 2004. godine, a sada ima čak 30 organizacija. Svaka organizacija ima barem 10 žena u svom sastavu, pa vi vidite kolika je naša snaga - rekla je Radmila Nešić i dodala:

- Naš cilj je da radimo na unapređenju položaja Romkinja i zato smo aktivni u svim oblastima - i u oblasti zdravlja, zapošljavanja, obrazovanja, diskriminaciji i nasilju na Romkinjama, što je i tema današnje konferencije.

Radmila Nešić je dodala da je u poslednjih nekoliko godina Romska ženska mreža postala partner države i da su uključeni u brojne savete.

Printskrin: Youtube / Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube / Telegraf.rs TV

- Radimo na tome da ženama i devojkama pružimo podršku da budu obrazovane, ali i politički angažovane. Obrazovanje je bitno za svakog čoveka, a posebno za Romkinje koje su dvostruko, a možemo reći i trostruko diskriminovane. One trpe diskriminaciju i u okviru romske zajednice od strane suprotnog pola - zaključila je Nešićeva za naš portal.

Vera Kurtić, predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže rekla je da Romska ženska mreža postoji od 2004. godine i da su od samog početka sa radom bile svesne da je najbolje da udruže sa drugim organizacijama kako bi postigle rezultate.

- Nama je kao pojedinačnoj organizacija odmah bilo jasno da ćemo uspeti da promenimo nešto na nacionalnom nivou samo ako se udružimo. Uspeli smo da proširimo naš aktivizam na čitavoj teritoriji Srbije - istakla je Vera Kurtić.

Ona je naglasila da su Romkinje višestruko diskriminisane i kao žene se suočavaju sa nasiljem i predrasudama, a posebnu diskriminaciju trpe i kao pripadnice rmske nacionalne zajednice.

- Naš glavni cilj je da ukažemo na probleme Romkinja i da se borimo protiv nasilja i diskriminacije nad njima. Takođe, vrlo je bitno da Romkinje budu uključene u javni i politički život - zaključila je Kurtićeva.

Radmila Gačević je takođe pozdravila Romsku nacionalnu mrežu u ime Nacionalnog saveta Roma.

(J. Tetiković / I. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    10. decembar 2015 | 10:22

    Zasto pricaju o diskriminaciji ako pritom one same nista nece da urade na svom obrazovanju i na socijalizaciji .Cast izuzecima ali mnogo njih nece da radi udaju se veoma mlade naravno skolu ne zavrse nekontrolisano radjaju i stalno traze prava koja im niko ne uskracuje . Jednostavno nemozes da budes lekar mehanicar ili inzenjer bez obrazovanja i rada a to niko ne brani .Romkinje ne trpe nasilje od drustva zbog porekla vec iz nekih drugih razloga od cega ni druge zene nekada nisu postedjene .

  • mams

    10. decembar 2015 | 10:17

    STOP napisilju roma nad nama!! Kome mi da se zalimo?

  • Zoran

    10. decembar 2015 | 12:06

    Samo koliko negativni komentara na ovu temu,govori o diskriminaciji,svi se pravite pametni ,a koliko romske dece place pre skole i nece da ide zato sto mu se rugaju da je ciganin ,koliko njima je poturen lenjir penkala itd da je romsko dete ukralo, zapitajte se malo kako zivi srpski Rom u Becu i kakav je radnik a zasto to ne moze da bude u Srbiji.nadam se da ce te objaviti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA