NA DANAŠNJI DAN ČE GEVARA JE ODRŽAO ČUVENI GOVOR U UN: Evo zbog čega se o njemu priča i pola veka kasnije (VIDEO)

- U ovim trenucima anonimne mase će početi da pišu sopstvenu istoriju sopstvenom krvlju, i povratiti ona prava kojima se svi smeju već 500 godina - rekao je pre pola veka Gevara

  • 10

Ernesto Gevara de la Serna pre 50 godina održao je govor koji se u Ujedinjenim nacijama i danas prepričava. Gevara je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi. Nekoliko godina po okončanju kubanske revolucije, na današnji dan 1964. godine obratio se svetskim liderima sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

NA DANAŠNJI DAN: Pre 46 godina ubijen je Če Gevara (FOTO)

- U ovim trenucima anonimne mase će početi da pišu sopstvenu istoriju sopstvenom krvlju, i povratiti ona prava kojima se svi smeju već 500 godina - rekao je pre pola veka Gevara.

Predstavljajući Kubu i obučen kao i Kastro, u zelenu vojnu uniformu, Če Gevara je pozvao članove organizacije da prestanu sa "praznim takmičenjem u oratorskoj veštini umesto da rešavaju ozbiljne probleme sa kojima se svet suočava".

NA DANAŠNJI DAN: Rođen Če Gevara, umro Borhes!

On je oštro kritikovao nesposobnost UN da se izbore protiv brutalnog aparthejda koji se sprovodi u Južnoj Africi, pitajući sve prisutne "zar UN ne mogu da učine ništa da to zaustave?".

Takođe je oštro osudio politiku SAD prema tamnoputim ljudima, optužujući ih da ih svakodnevno diskriminišu, a da njihove ubice oslobađaju i štite, čak kažnjavajući crnce kad zahtevaju svoje pravo na slobodu.

Iznad svega, budi u stanju da duboko osećaš nepravdu počinjenu bilo gde i prema bilo kome na svetu.

Če Gevara je u govoru predstavio Latinsku Ameriku kao "porodicu od 200 miliona ljudi koje muče iste muke". Najavio je da će stranice ovog dela istorije pisati "gladne indijanske mase, seljaci bez zemlje, iskorištavani radnici i napredne mase".

- U ovim trenucima anonimne mase će početi da pišu sopstvenu istoriju sopstvenom krvlju, i povratiti ona prava kojima se svi smeju već 500 godina - pretio je Gevara.

Če Gevara Foto: elcheguevara.org

Govor je završio najavljujući da će "talas besa" očistiti Latinsku Ameriku i da će se radničke mase, koje "okreću točak istorije, prvi put probuditi iz dugog, surovog sna u koji su gurnuti".

Već narednog dana Če Gevara je otišao tromesečno putovanje po svetu. Posetio je Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Alžir, Ganu, Gvineju, Mali, Dahomej, Kongo Brazavil, Tanzaniju, u Irsku i Čehoslovačku.

Nakon toga je kratko bio vođa pobunjeničkog pokreta u Kongu, a kada se vratio u Havanu, počeo je da priprema svoj novi revolucionarni pokret u Boliviji. Spegom Američke obaveštajne agencije i bolivijske vojske Gevara je ranjen, uhvaćen i ubijen 9. oktobra 1967. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA