VREMENA SE MENJAJU: Čak 19 Saudijki dobilo političke funkcije

Opštinski izbori, održani 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati

  • 5

Najmanje 19 Saudijki osvojilo je mesta u opštinskim većima, što je prvi put u istoriji te zemlje da su žene izabrane na političke funkcije, javljaju agencije.

MARIN LE PEN POSLE PORAZA NA IZBORIMA: Ništa nas neće zaustaviti!

Opštinski izbori, održani 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati, što se smatra korakom napred u sporom procesu reformi kada je reč o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Izabrane žene potiču iz sasvim različitih delova zemlje, od drugog po veličini saudijskog grada Džede do sela u okolini Meke, a najviše - četiri - iz prestonice Rijada, prenosi AP.

Prva koja je po izbornim rezultatima osvojila mesto u lokalnom veću bila je Salma bint Hizab al-Otejbi iz provincije Meka, saopštila je izborna komisija.

Ukupno 978 žena i 5.983 muškarca prijavilo se kao kandidati na izborima za 284 opštinska veća.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, svega 131.000 žena se prijavilo da glasa, u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji.

Portparol izborne komisije Hamad al Omar izjavio je za AP da je glasalo 106.000 žena, ili 82 odsto prijavljenih. Odziv u muškom delu stanovništva bio je daleko manji - 44 odsto, ili oko 600.000.

Prvi opštinski izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005, za kojima su usledili izbori 2011, ali u oba slučaja, samo muškarcima je bilo dozvoljeno da učestvuju, preneo je AFP.

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Saudijska Arabija je jedina država u svetu gde ženama nije dozvoljeno da voze.

One, takođe, moraju da u javnosti nose tradicionalnu crnu odeću, koja im prekriva gotovo čitavo telo i potrebna im je dozvola muških članova porodice da bi putovale, radile ili se udale.

U drugim zalivskim državama, žene imaju neka prava koja se tiču glasanja već nekoliko godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šahbaz

    14. decembar 2015 | 06:43

    Postale su nindže???

  • Bravoo

    14. decembar 2015 | 07:58

    Ma sta kazete? Pa vi kazete da zene u islamu nemaju vrednost? Da nemaju svoja prava? Ko je to rekao? Protivnici islama, i oni koji znaju, a namerno prave zavere protiv islama. Pa gotovo je nisu svi bas toliko glupi da ne vide..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA