EVO KAKO JE OPLJAČKANA SRBIJA: Za 10 godina izneto je 40 milijardi dolara ZARAĐENIH na prodaji oružja, droge i prostitucije!

Prema podacima iz ovog izveštaja od 2004. do 2013. godine iz Srbije su iznete 40,83 milijarde dolara ilegalnog novca, stečenog kroz korupciju u privredi, utaju poreza, trgovinu drogom i drugim "poslovima"

  • 91

Spretni privrednici raznim marifetlucima uspeli su da od 2003. do 2013. godine iz zemlje izvuku 41 milijardu dolara, tako što su, na primer, svojim preduzećima u inostranstvu plaćali robu dva miliona evra iako vredi samo milion.

 

Podatak o 41 milijardi dolara objavila je neprofitna vašingtonska organizacija Globalni finansijski integritet (GFI), u kojoj navode da je reč o novcu od podmićivanja, krijumčarenja razne robe, trgovine drogom, ljudima i oružjem, ali i legalan profit firmi može postati ilegalan ako se prebaci van zemlje suprotno propisima. U GFI kažu da se novac iznosi lažiranjem vrednosti komercijalnih transakcija na fakturi koja se dostavlja carini, i dodaju da je to jedan od modela pranja novca.

 

Prema podacima iz ovog izveštaja od 2004. do 2013. godine iz Srbije su iznete 40,83 milijarde dolara ilegalnog novca, stečenog kroz korupciju u privredi, utaju poreza, trgovinu drogom i drugim "poslovima".

 

Foto: Nenad Pavlović

Foto: Nenad Pavlović

 

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, juče je izjavila da pretpostavlja da nadležni organi treba da se bave i informacijama GFI, a pre svega da provere verodostojnost izvora.

 

U Ministarstvu finansija kažu da će Uprava za sprečavanje pranja novca ispitati sve navode i postupiti u skladu sa ustanovljenim činjenicama.

 

- Radna grupa sastavljena od predstavnika države i organa koji imaju ulogu u sprečavanju pranja novca će u narednom periodu analizirati izveštaj - objašnjavaju u Ministarstvu.

 

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf

 

PRVIH 10 ZEMALJA PO IZNETOM NOVCU:

 

* Kina - 1.390 milijardi

 

* Rusija - 1.040

 

* Meksiko - 528,4

 

* Malezija -410

 

* Brazil, Južna Afrika, Tajland, Indonezija, Nigerija

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    17. decembar 2015 | 09:33

    Za deset godina demokratije opustosena je zemlja.

  • Lela

    17. decembar 2015 | 08:26

    Pravda je spora ali dostižna. Moralo je jednom izađi na videlo sve što nam je godinama radila prethodna vlast.

  • Oliver

    17. decembar 2015 | 08:14

    E moje demokrate, pravi ste stručnjaci bili nema šta. Pustili ste zemlju da tako tone, da vam se kriminal širi kako stigne, a i sami ste bili deo istog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA