AMERIKA I UN BESNE, OPTUŽUJU RUSIJU ZA "RATNI ZLOČIN": Tenzije posle bombardovanja konvoja u Siriji (VIDEO)

- Ukoliko su volonteri i humanitarni radnici namerno ciljani, napad će biti "uvršten u ratne zločine" - rekao je šef humanitaraca UN Stiven O'Brajen

  • 10

U provinciji Alep na severu Sirije juče su izvedeni vazdušni napadi na konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći u blizini centra Sirijsko-arapskog crvenog polumeseca, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, nekoliko sati nakon što je sirijska vojska proglasila završetak primirja. Izveštaji o bombardovanju humanitarnog konvoja "izazvali su bes" SAD, saopštio je Stejt department i dodao da će Vašington preispitati buduću saradnju sa Rusijom.

Pogođen humanitarni konvoj u provinciji Alep

- Odredište ovog konvoja je bilo poznato sirijskom režimu i Ruskoj federaciji i pored toga su ovi humanitarni radnici ubijeni dok su pokušavali da pruže pomoć sirijskom narodu - naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

On je dodao da će "SAD ovo pitanje direktno postaviti Rusiji".

- Imajući u vidu nečuveno kršenje prekida neprijateljstava, mi ćemo preispitati buduće perspektive saradnje sa Rusijom - naveo je Kirbi.

Opservatorija nije u mogućnosti da kaže čiji avioni su izveli napad, ali je poznato da sirijski pobunjenici ne raspolažu vazduhoplovnim snagama. Za ovaj napad UN i SAD okrivljuju sirijski režim i Rusiju.

Stiven O'Brajen, šef humanitaraca UN, rekao je da su sve strane dobile saopštenje kuda će proći humanitarni konvoj koji je nosio pomoć i hranu za oko 78.000 ljudi.

- Ukoliko su volonteri i humanitarni radnici namerno ciljani, napad će biti "uvršten u ratne zločine" - rekao je on.

Komanda sirijske vojske saopštila je juče da je primirje "gotovo" i optužila pobunjeničke grupe da sabotiraju sporazum Rusije i SAD.

Sirijska vojska je u saopštenju navela da su "naoružane terorističke grupe" više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle nedelje.

"Beli šlemovi", pripadnici sirijske Civilne odbrane, objavili su snimke sa mesta kod Alepa na kom je bombardovan konvoj kamiona, kada je nastradalo 12 humanitaraca.

Francuska je osudila napad na humanitarni konvoj u Siriji u ponedeljak, ističući da to pokazuje da je hitno potrebno da se u zemlji uspostavi prekid vatre. To je rekao portparol ministarstva spoljnih poslova Roman Nadal, prenoseći reči šefa diplomatije Žana Marka Eroa na početku sastanka posvećenog Siriji u UN koji održava iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters.

Da podsetimo, sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je u bombardovanju stradalo 12 humanitaraca iz Crvenog polumeseca i vozači kamiona. Humanitarni konvoj UN i sirijskog Crvenog polumeseca nastojao je da iskoristi prekid vatre i dostavi hranu i lekove za 78.000 ljudi u Alepu. Na putu ih je zatekao prekid primirja, a zatim žestoko bombardovanje grada i okoline.

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    20. septembar 2016 | 11:02

    Шта ћемо што су за време бомбардовања Србије 1999. изгинули радници РТС, путници у возу и још многобројне жртве? То није ратни злочин?

  • Radnaskela

    20. septembar 2016 | 11:10

    Ne znam zašto vam ne verujem...sve mi zvoni u ušima "Bosna,Bosna,humanitarni konvoji puni oružja"...

  • Жељко☦

    20. septembar 2016 | 12:19

    А "хуманитарци" носили противавионце, лакшу артиљерију и пешадијско...иста излизана лаж...и тако у недоглед. Па бар промените систем лажи...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA