Linta: Bošnjacki političari da odustanu od antisrpske politike!

Linta ocenjuje da je glavni uzrok krize u BiH nastojanje političara u Sarajevu da se, kako kaže, putem stalnih pritisaka i donošenjem odluka putem preglasavanja ukine ili obesmisli Republika Srpska

  • 13

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Bakira Izetbegovića i ostale bošnjačke političare da odustanu od ratnohuškačke i antisrpske politike s krajnjim ciljem, kako kaže, "stvaranja unitarne i centralizovane BiH u kojoj bi Bošnjaci bili vodeći narod".

OSNOVAN SAVEZ SRBA IZ REGIONA U NOVOM SADU: Tri cilja za poboljšanje života izbeglica sa prostora BiH

Linta ocenjuje da je glavni uzrok krize u BiH nastojanje političara u Sarajevu da se, kako kaže, putem stalnih pritisaka i donošenjem odluka putem preglasavanja ukine ili obesmisli Republika Srpska.

"Bošnjački političari i intelektualci smatraju Republiku Srpsku zločinačkom tvorevinom i Dan Republike Srpske kao dan koji je obeležen ratnozločinačkom ideologijom", ocenio je Linta u saopštenju.

On smatra i da veliku odgovornost za aktuelnu krizu u BiH snosi i deo međunarodne zajednice koji je prećutno podržao inicijativu Bakira Izetbegovića da Republika Srpska posle 20 godina ne može više da slavi svoj rođendan.

"Važno je naglasiti da je Republika Srpska na pokušaj negiranja odgovorila na demokratski način tj. referendumom na kome je predloženo da građani samo odgovore da li je 9. januar njihov nacionalni praznik i da li hoće da ga slave i ubuduće", ukazuje Linta.

Izetbegović najavio povlačenje iz politike i najavio da se vraća "nečem opipljivom"

On smatra i da je glavni predsulov mira i stabilnosti u BiH i regionu dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma i rešavanje problema dijalogom, dogovorom i kompromisom.

"To, između ostalog, znači da pravosuđe BiH ne sme biti instrument bilo koje partije i naroda već nezavisno, nepristrasno i profesionalno i u funkciji vraćanja poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata", naveo je Linta.

On je istakao i da Srbija vodi konstruktivnu politiku jer nedvosmisleno poštuje teritorijani integritet Bosne i Hercegovine i želi najbolje odnose sa zvaničnim Sarajevom ali istovremeno ima obavezu da čuva Republiku Srpsku i razvija sa njom najbližu političku, ekonomsku, kulturnu, naučnu, sportsku i svaku drugu saradnju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ??

    27. septembar 2016 | 20:33

    Pa jasta je nego zlocinacka tvorevina, ili ako ti je lakse genocidna tvorevina!

  • Realno

    27. septembar 2016 | 20:44

    Da glupi bosanci muslimani ne mogu ih moderno nazvati kako sebe zovu bosnjaci shvataju da ljudi u rs imaju pravo na referendum i to su na demokratski nacin ucinili,kako su oni dosli do samostalne nakaradne drzave da nisu mozda na demokratski ili na zlocinacki nacin?!?! Molim nekog pametnog muslimana da odgovori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA