FRANCUSKI MEDIJI: Oland ostao jedini rogonja

Liberasion piše da "Oland ima muke da opravda rat" i pita se da li je danas Oland možda "jedini šef države koji može da upotrebi silu bez glasanja nacionalnih predstavnika, i čak i bez jednog govora?"

  • 1

Francuska štampa piše da je predsednik Francuske Fransoa Oland "uhvaćen u zamku" posle preokreta Baraka Obame koji je najavio sazivanje Kongresa po pitanju napada na Siriju. Oland je tako ostao usamljen u svom stavu o tom sukobu.

- Kao i Barak Obama, Fransoa Oland je uhvaćen u vihor nekontrolisanih događaja - piše uvodničar liberalnog dnevnika Figaro, ali i dodaje da je Oland "uhvaćen u zamku na unutrašnjem frontu i veoma izolovan na spoljnem frontu".

Komentator lista Republiken loren ocenjuje da je sa odustajanjem Britanaca i povlačenjem SAD francuski predsednik sada u "ulozi veličanstvenog rogonje".

Liberasion piše da "Oland ima muke da opravda rat" i pita se da, iako predsednik prema ustavu ima sva ovlašćenja da vodi rat, da li je danas Oland možda "jedini šef države koji može da upotrebi silu bez glasanja nacionalnih predstavnika, i čak i bez jednog govora?".

Katolički list Kroa piše da se zamka zatvorila oko "zapadnih zvaničnika koji su suviše brzo istupili i najavili želju da kazne Damask koji je navodno upotrebio otrovni gas".

I list Imanite se pita kako određivanje rata ili mira može da bude odluka samo jednog čoveka u 21. veku i ocenjuje da je "neodrživ" stav Olanda, koji je "rešen da donese odluku protiv velike većine Francuza i da zaobiđe dobijanje odobrenja od nacionalnih predstavnika".

Ekonomski list Eko navodi da izvršna vlast želi da spase svoj ugled i ne odustaje od svoje namere i odbija da traži glasanje u parlamentu kao što su uradili njeni saveznici.

Predsednik Francuske Fransoa Oland podržava je vojnu intervenciju protiv sirijskog režima kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu vojske na predgrađe Damaska 21. avgusta u kojem je poginulo bar nekoliko stotina ljudi.

Po Ustavu Francuske, potvrda parlamenta nije potrebna za vojnu intervenciju, o kojoj može da odluči predsednik, ako vojna intervencija francuske vojske ne traje duže od četiri meseca. Francuski parlament treba da to pitanje razmotri u sredu, ali za sada nije predviđeno glasanje o učešću u vojnoj operaciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA